Хотели

Емблематичният хотел 'Черно море' във Варна частично е обновен

   
Емблематичният хотел \'Черно море\' във Варна частично е обновен

Всички стаи на емблематичния хотел „Черно море“ във Варна вече са обновени и функционират. Това обяви за TravelNews Веселина Попова, мениджър на комплекса. Надяваме се да започнат да идват и туристи, отбеляза тя. Един от най-старите хотели в морската столица се обновява от години и поетапно, заради огромната сграда. Ремонтът, строителството и инвестициите са мащабни и ще продължат поне още 2 години, каза Попова. През летния сезон работата спира, за де не се пречи на гостите.

В момента се обновява ниската част на фасадата и паркинга. За останалата висока част от сградата предстои да се вземе решение как ще изглежда архитектурно. Фоайето на хотела също ще бъде изцяло обновено. Казиното се премества на партера, на мястото на бившия ресторант „Ларго“. Комплекс „Черно море“ ще залага на конферентия туризъм в бъдеще. Затова се предвижда изграждането на голяма конферентна зала с капацитет от 400 места, която ще бъде оборудвана по последен писък на технологиите, подчерта Веселина Попова. Другите три по-малки конферентни зали също ще бъдат реновирани и преоборудвани. В допълнение ще има и още един ресторант с капацитет от 300 места. В момента има само един – ресторант „Панорама“, който е много малък в сравнение с броя на стаите, които са 200 и могат да бъдат настанени до 400 човека.

Хотел „Черно море“ е проектиран от арх. Симеон Димитров и е открит на 24 май 1978 г. При построяването му е разрушено началното училище „Сулини”, едно от най-старите в града. Училището е построено със средства от гръцкия търговец Васили Сулини на мястото на стар хан, собственост на варненския възрожденски деец хаджи Стамат Сидеров.

Хаджи Стамат Сидеров е роден в Горна Оряховица през 1825 г. Във Варна се заселва през 1853 г. Той е известен търговец, сарафин. Участва в учредяването на варненската училищна община и построяването на първото българско училище, като дарява 4250 гроша за построяването на сградата, а след това още 15 000 за издръжката му. През 1863 г. създава първата българска банка „Звезда”, за поощряване на търговията. През 1865 е всред учредителите на българската църква и на девическото училище. Заподозрян е от турците като руски шпионин. Прави опит да избяга в Русия, но е заловен край Добрич и на 14.ХІІ.1877 г. обесен.

Със своя извисен обем хотел „Черно море” се налага като сграда репер, доминираща  градското ядро. В обемно-пространствено отношение тя е композиция от високо осемнадесететажно тяло - леглови тракт с изградени панорамни заведения и ниско широкоплощно тяло/цокъл, в което са разположени всички обслужващи помещения. Ниското тяло има висока етажна височина, целяща изравняване с околната застроена среда и създаване възможност за галерийно решение на ресторантската зала. Главният вход е оформен със силно изнесена маркиза.

Пластиката на ниското тяло е постигната чрез майсторски изработени кофражи на повтаряемите портици. Терасите и наддадения корниз имат изчистен детайл, постигнат чрез същата техника. Фасадата е обшита с врачански черен конгломерат и пикована бучарда, използвана при рамки, корнизи, колони. Главният вход води към просторен вестибюл, който е в добра връзка както с хотелския тракт, така и с кафе-сладкарницата, дневния и нощен бар, залите за конференции и забавни игри, ресторанта и банкетната зала. Отделен вход води към самостоятелен ресторантски комплекс за 1300 души. В сутерена на широкоплощното тяло е изграден паркинг за 130 коли. Сградата на хотела е застроена в абсолютен дисонанс с околната среда, но със своя силует е акцент в централното градско ядро и с времето е един от символите на града.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати