Хотели

До дни ще е ясна процедурата за кандидатстване по схемата за запазване на заетостта за февруари

  25.02.2021 11:48  
До дни ще е ясна процедурата за кандидатстване по схемата за запазване на заетостта за февруари

До дни ще стане ясна процедурата за кандидатстване по схемата за запазване на заетостта за февруари. Това обеща социалният министър Деница Сачева, която проведе работна среща с Изпълнителното бюро на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и председателите на регионалните структури на организацията в отговор на въпрос от страна на председателя на русенската структура на асоциацията Красимир Иванчев. За март нощните клубове, които остават затворени до 1 април, ще получат помощ по схемата 75/0, обясни Сачева. И допълни, че помощта по програмите ще бъде удължена до края на юни.

От БХРА поставиха въпроса за създаване на изцяло нова схема за помощ специално за хотелиерския сектор. Това е бранш, който официално работи, но всъщност не може да извършва реална дейност заради мерките, предприети за ограничаване на епидемията от Ковид-19, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев. Новата схема, която предлага бизнесът, да е според спада на приходите на хотелите за даден период, а не според оборота в сравнение с оборота за прехдоден период, искат от бранша. В тези случаи най-засегнатите ваканционни места за настаняване и хотелите в по-слабо посещаваните дестинации ще получат повече финансова подкрепа, а тези, които реализират добри обороти – по-малка, обясни Щерев. Идеята е ако оборотът е паднал от 100 на 60% от обичайното за периода, хотелиерите да бъдат подпомогнати с 30 на сто от спада – тоест с 30 на сто от 40% от обичайния им оборот.

 

Сред проблемите, които бяха засегнати на срещата, бе още забавянето по схемата 80/20 заради нуждата от европейско одобрение за допълнителните 280 лева към обичайната мярка 60/40.

Според бизнеса е необходимо отсега да се предприемат мерки за отпадане на PCR тестовете за сезонните работници от трети страни като Украйна например и да бъдат подписани двустранни спогодби. От бранша настояват да отпадне и изискването за легализация на дипломите на сезонно наетите работници от 3-ти страни, тъй като това е излишна бюрократична мярка и оскъпява процеса.

От бизнеса настояха и да се помисли за решение на проблема, който имат фирмите, които освен хотелиерски развиват под шапката на една компания и други бизнеси, от които печелят, въпреки кризата. Заради общия оборот, при който няма реализиран спад, тези фирми не могат да получат компенсации от държавата, въпреки че хотелите им отговарят на условията, обясни председателят на варненската структура на БХРА Павлин Косев.