Новини Турагенции

Гаранционен фонд за туроператорите ще връща парите на клиентите

   
Гаранционен фонд за туроператорите ще връща парите на клиентите
Румяна Любенова, Георги Рачев, Павлина Илиева, Димитър Балтов, Павлина Русева и Румяна Балтова (отляво надясно)
  Снимка: Мирослав Иванов

Гаранционен фонд за пътуванията трябва да бъде създаден спешно от държавата, за да бъдат върнати парите на клиентите от туроператорите по предплатени екскурзии преди световната пандемия от COVID-19. Затова настоя на пресконференция Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“ (ОБТ). Компаниите в бранша не работят вече една година и нямат достатъчно средства за ликвидност, за да върнат сами средствата. Срокът за възстановяването изтича на 13 март 2021 г., а България вече е заплашена с наказателна процедура от Европейската комисия за забавянето, заяви Павлина Илиева, председател на организацията.

За създаването на Гаранционния фонд са необходими 69 млн. лв. от държавата и чрез него най-бързо могат да бъдат върнати директно парите на клиентите, а не през фирмите, обясни Илиева. Идеята е в бъдеще туроператорите и агентите да влязат с вноски в неговия капитал. България е единствената страна в Европейския съюз без Гаранционен фонд за пътуванията, заяви зам.-председателят на обединението Димитър Балтов. "Туроператорите са под вода, корабокруширали в открито море, имат нужда от брегова охрана да им хвърли спасителен пояс, за да не се удавят. Най-лошото е, че клиентите им ще бъдат удавени заедно с тях", обясни той ситуацията. По думите му Гаранционният фонд ще защити целия бранш както сега, така и в бъдеще от фалити при форсмажорни обстоятелства. Освен това е изключително ценен инструмент за справяне с кризи и при обявяване на несъстоятелност на туроператори и агенти.

От сдружението са направили анкета сред 102 човека от своите членове. Тя показва, че остатъкът от дължимата сума на туроператорите към клиентите е 13 940 000 лева., който помощите до момента не покриват. Стойността, която трябва да се възстанови на клиентите е 19 140 000 лева. Над 23 400 туристи са прехвърлени по неосъществени пътувания от 2020 г., които няма да могат да се осъществят и през 2021 г. Тези фирми имат издадени ваучери със срок на валидност 19 110 броя, и над 7900 със срок за 2 години, показва още анкетата.

Зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Георги Рачев заяви, че страната ни е загубила ценно време, в което държавата е можела да реализира стройна програма за подпомагане на целия сектор. Той се позова на Директивата на ЕС, че всички, които купуват туристически пакет, трябва да са напълно защитени в случай на несъответствия или несъстоятелност на търговеца или туроператора. Рачев отбеляза, че България се отличава с малък процент фалирали туроператори спрямо други страни. До 2019 г. 18 туроператора у нас са имали максималната застраховка от 1.4 млн. лв.  Тази сума обаче вече не била достатъчна. Новите застраховки на туроператорите за 2021 г. ще бъдат на базата на оборота от 2020 г., който при много компании клони към 0. Гаранционният фонд ще даде спокойствие на целия бранш и гаранция, че хората няма да загубят парите си, посочи Георги Рачев. Според него туроператорите няма да успеят да спазят ангажиментите си към клиентите, ако държавата не им помогне.

Павлина Русева, член на УС на сдружението посочи, че с настъпването на пандемията наравно с работещия фонд в редица държави са били предприети много мерки, свързани с допълнителни средства, подпомагащи сектора. Били са подсилени фондовете за застраховките наравно със съществуващите гаранционни такива. България е една от държавите, отделили най-малко средства за подпомагане на туризма - едва 6,7% от всички разходи за бизнеса, подчерта тя. За сравнение в Хърватия са отделени 498.4 млн. евро за сектора. Сърбия и Северна Македония са подкрепили туроператорите и техните застраховки. Дания е отпуснала 200 млн. евро, а Словакия -100 млн. евро. Големите държави като Испания са осигурили 4.25 млрд. евро, Италия – 625 млн. евро, а рекордьор е Франция с 18 млрд. евро.

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“ продължава да настоява за среща с премиера Бойко Борисов. Те са в постоянен контакт с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, но Министерството на финансите засега не откликва на молбите им за срещи и решаването на финансовите проблеми.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати