Новини

Родители се обявиха против промяна в датите на пролетната ваканция

  27.02.2021 19:27  
Родители се обявиха против промяна в датите на пролетната ваканция

Остро недоволство предизвика идеята за промяна в датите на пролетната ваканция на учениците. Организациите на родителите и семействата се възмущават от факта, че официални празници и почивни дни са представени като ваканция. Те не са съгласни с така предложената промяна и заради планирани почивки, а някои заподозряха, че идеята е свързана с изборите, за да няма пътувания.

Срещу нея се обявиха и учители, заради това, че обърква ритъма на работа и графиците за контролни и класни. От пресцентъра на МОН заявиха, че идеята все още се обсъжда и засега окончателно решение няма.

Новите дати за пролетната ваканция на учениците бяха предложени от Отрасловия съвет в системата на средното образование към Министерството на образованието. Вместо една, се предлагат две ваканции. Първата да бъде между 18 и 21 март 2021 г., когато приключва първият цикъл на ротация. Идеята е учениците да си починат няколко дни, преди да започне следващият период. Новият график предлага втората част от пролетната ваканция да бъде от 29 април до 9 май. Със съчетаването на почивните дни на Великден, 1 май и Гергьовден, ще се избегне редуването на учебни и неучебни дни, което разпокъсва занятията, обясняват от Отрасловия съвет.

Необходимостта от промяната е мотивирана със силната натовареност на учениците, породена от редуването на присъствено обучение и занятия в електронна среда. Според действащата в момента заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев, сега пролетната ваканция за учениците от 1-и до 11-и клас, е предвидена да бъде между 3 и 11 април. За зрелостниците почивката е с 5 дни по-кратка.

Исканата промяна в пролетната ваканция предизвика още недоволството на туристическия сектор - на туроператорите и хотелиерите, защото има куп резервации към тях. „Пълна глупост е да се сменят датите на пролетната ваканция в последния момент. Семействата вече са планирали пътувания и почивки. Туроператорите сме направили програми, които частично са продадени, а по други резервациите продължават. Хотелиерите също са приели резервации и депозити. В туризма искаме предвидимост и планиране, а не държавата постоянно да ни изненадва в последния момент“, заяви пред TravelNews Румяна Юксел, член на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“ и управител на един от големите туроператори „Аква тур БГ“. Според нея не може от днес за утре да се променят правилата и да продължава да се живее в този хаос вече една година. Хората и бизнесът си правим планове. Ако сменят датите на пролетната ваканция, вероятно много родители няма да си пратят децата на училище в периода от 3 до 11 април, защото ще са по почивки. Много от класните стаи ще останат празни, коментира още Румяна Юксел.

Поредната политическа глупост, която ще породи скандал в обществото. Така определи предложението за смяна на датите на пролетната ваканция проф. Георги Рачев, който е зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и управител на туроператора „Географски свят“. По думите му не може да се мести ваканция в последния момент, защото хората вече са планирали къде да ходят.

Мирослав Иванов