Новини Турагенции

Туроператорите поискаха 5% ДДС за следващите 2 години

   
Туроператорите поискаха 5% ДДС за следващите 2 години

Представители на туроператорите излязоха на протест пред Министерския съвет. Те настояват за различни видове държавна помощ заради световната пандемия и прекъсването на работа им за една година. Основните искания са за осигуряване на 69 млн. лв. за връщане на парите към клиентите и намаляване на ДДС за туризма на 5% в следващите две години. Организатори на протеста са Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“.

„Къде са ни парите от НАП?“, попитаха протестиращите и посочиха, че „няма финансиране“. „За една година сме получили един процент от оборота си, т.е. всичко, което са получили туроператорите като подкрепа. Една година ние не работим, но поддържаме офис, продължаваме да трупаме разходи, каза Румяна Балтова, член на сдружението. Финансирането се бави, мярката 60 на 40 също не се изплаща навреме, посочи Павлина Русева, член на УС на организацията. „Достатъчно морално подхождаме, за да върнем парите на клиентите си. Те ни имат доверие. Сега ако правителството не ни подпомогне, не ни чуе исканията, наистина сме обречени на фалит“, обясниха туроператорите.  

Според тях мерките за спасяване на сектора са недостатъчни, неефективни и декоративни. „Исканията ни са за ясни и конкретни срокове, в които ще се изплатят сумите и програмите, по които сме участвали“. Необходими са 69 млн. лв. за последващо финансиране, с които да бъде учреден гаранционен фонд, средствата от който да послужат за връщане на пари към клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията. Изплащането трябва да започне след 13 март. Гаранционният фонд е нещото, което ще бъде нашата стабилност, подчерта Димитър Балтов, зам.-председател на ОБТ.

Протестът протече спокойно и около един час. От сдружението се надяват на среща с премиера Бойко Борисов. На събитието имаше още представители на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) не подкрепи протеста и създаването на гаранционен фонд в предложения от ОБТ вид.

Миро Василев



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати