Анализи Турагенции

Обединените искания са спасителният пояс за туроператорите

   
Обединените искания са спасителният пояс за туроператорите

Спасителният пояс за туризма е да има обединени искани, но в условията на пандемия разделението в туристическия сектор се засили. Съществуват четири неправителствени организации, които се занимават със защитата на интересите на туроператорите и туристическите агенции в България, така че това е показател за разнопосочните интереси. Това заяви проф. д-р Стоян Маринов, катедра „Икономика и организация на туризма“ - ИУ – Варна, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Сега разделението се случи заради темата за създаването на гаранционен фонд. „Бъдеще за туризма“ настоява за такъв фонд – подобен има във Великобртания и Русия. Но такъв фонд не дава само права, той налага и задължения – това означава всички туроператори да внасят суми. И това може би настройва някои от по-големите в бранша да бъдат против“, обясни проф. Маринов.

„Много от туроператорите все още дължат пари на клиенти, които са имали резервации, но не са ги реализирали. И след 13 март, когато изтече мораториума, те ще трябва да връщат тези пари. Някои от тях имат големи затруднения“, каза гостът.

Що се отнася до ЕС според госта трябва да има координация между страните членки по отношение на правилата на пътуване.

„Трябва да има синхронизация по отношение на изискванията за предоставяне на тестове и общ електронен здравен сертификат, с който да се показва кой е ваксиниран и кой има негативен тест“, посочи той.

По думите на Маринов от бранша се настоява за зелени коридори на ваксинираните.

„Някои възприемат това като дискрминация към не ваксинираните. Но ясно е, че трябва да се достигне критична маса на имунизираните, за да отпаднат ограниченията, защото виждаме, че броят на новозаразените в повечето държави не намалява, а напротив – увеличава се“, допълва той.

Проф. Маринов изрази мнение, че ако ограниченията отпаднат в България ще има доста чуждестранни посетители.

„При някои хотелиери вече резервациите са на равнището на това, което е реализирано миналата година като брой нощувки. Доста сериозно запитване има от Румъния и от Полша. Много по-малко са в сравнение със същия период за 2019 г., но това все пак показва, че хората са в изчаквателна позиция и при условия, че им се разреши да пътуват – ще тръгне и сезонът“, смята Маринов.

Видео:

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/s-marinov-obedinenite-iskaniia-sa-spasitelniia-poias-za-turizma-323093/



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати