Хотели

Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

  04.03.2021 18:03  
Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението.

Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

По думите на Димитров едно отваряне на заведение би струвало на управителя между 5000 и 30-40 хиляди лева за зареждане. Никой не иска да рискува с такъв капитал.

Защо ресторантьори не се радват, че отварят заведенията
От БХРА са отправили предложения към Столичната община по време на Консултативния съвет по въпросите на туризма.
От бранша искат Столичната община да намали местните данъци, да се редуцира с 50% стойността на дължимите за търговските обекти такса смет, да не се трупат допълнителни лихви върху задълженията на хотели и ресторанти.

След края на пандемията ще са нужни от 5 до 10 години, за да се възстанови браншът, както го познаваме до началото на 2020 г, смята Атанас Димитров.

Предложенията на БХРА биха предотвратили погубването на още обекти, пряко свързани с обслужването на туристи.

„Имаме чуваемост и следващата седмица ще се срещнем със зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. Ако Столичната община подаде ръка, ще дойде момент, когато бизнесът ще се отплати“, каза още зам.-председателят на БХРА./ bnr.bg