Новини

Всяка трета туристическа дестинация по света - напълно затворена

   
Всяка трета туристическа дестинация по света - напълно затворена

Всяка трета дестинация в момента е напълно затворена за чуждестранни туристи заради пандемията. Това важи особено за Азия и Европа, съобщи днес Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН, цитирана от АФП.

Някои правителства започнаха да смекчават ограниченията за пътуванията миналата година, но появата на нови варианти на вируса и епидемиологичната обстановка, която продължава да бъде тежка, преобърнаха тази тенденция, отбелязват експертите на СОТ, чиято централа се намира в Мадрид.
В началото на февруари 69 дестинации от 217 в света или 23 на сто са били напълно затворени за международен туризъм, а от тях 30 на сто са в Азия и тихоокеанския район, 15 - в Европа и 11 - в Африка.

Това е спад спрямо пика на затварянето на границите, отчетен през май 2020 година, когато 75 на сто от световните туристически дестинации бяха напълно затворени. При все това делът им превишава ноемврийското равнище, когато те бяха само 27 на сто, пише БТА.
СОТ наблюдава "по-нюансиран подход, основаващ се на доказателствата и рисковете" при ограниченията за пътуване като задължението за пътуващите в чужбина да представят отрицателен тест при пристигането си.

Близо една трета или 32 на сто от световните туристически дестинации изискват вече да се представя PCR или антигенен тест при пристигането и често тази мярка е съпътствана и с карантина.

"Ограниченията за пътуванията бяха широко прилагани, за да се овладее разпространението на вируса. Сега, когато се опитваме да рестартираме туризма, трябва да приемем, че ограниченията са само един елемент от решението наред с други", подчерта генералният директор на СОТ Зураб Пололикашвили.

Тази 2020-а бе "най-лошата година в историята на туризма" със спад на пътуванията от 74 на сто спрямо 2019-а, а това е с близо 1 милиард по-малко туристи, сочат януарските данни на СОТ. Пандемията причини щети на сектора за 1,3 трилиона долара миналата година, а това са 11 пъти по-големи пропуснати ползи от отчетени през 2009 година по време на световната финансова криза.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати