Новини Транспорт

Близо 50 хил. лв. са си върнали нашенците след анулирани полети през 2020 г.

   
Близо 50 хил. лв. са си върнали нашенците след анулирани полети през 2020 г.

На над 130 хил. лв. общо възлизат сумите, върнати на потребителите след намесата на Европейски потребителски център (ЕПЦ) България при проблеми с търговци от други страни в ЕС, Исландия, Норвегия и Обединеното кралство. Това показват данните на центъра за изминалата 2020 година. Малко по-малко от половината сума - около 50 000 лв., са получили обратно пътниците като възстановяване на стойността за неизползвани билети след анулирани полети.

Една от най-големите -суми , която е договорена с търговец през 2020 г. е от над 4600 лв., дадени от потребителка за самолетен билет от Шанхай, Китай, към София чрез посредник. Потребителката не получава билета, но парите са изтеглени от сметката й, като едва след намесата на мрежата от ЕПЦ успява си ги върне обратно.

стъпки, които ЕПЦ препоръчват, когато купуваме самолетни билети или стоки онлайн

  • - Важно е да се уверите, че следите регулярно официалните източници на информация, която има значение за плановете ви да пътувате - какво включват актуалните мерки за безопасност, прилагани от превозвача, както и в съответната държава.
  • - Препоръчително е да следите входящите съобщения в имейл адреса, заявен за връзка с авиокомпанията или агенцията, включително и папка СПАМ, както и официалния сайт на превозвача.
  • - Съхранявайте на достъпно място копие от всички документи, свързани с резервацията ви, независимо от типа транспорт - копия от билети, платежни документи и кореспонденция с търговеца.
  • - Ако пазарувате от електронен търговец, уверете се добре кой е той, проверете отзивите за фирмата от други потребители и най-вече как да се свържете с него при въпроси или проблеми.
  • - Проверете каква е крайната цена на поръчката, дали е необходимо да платите транспортни разходи, както и какви са условията за връщане на стоката, ако все пак размислите и решите да се откажете от нея.


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати