Транспорт

Круизният туризъм окончателно се срина

  16.03.2021 15:31  
Круизният туризъм окончателно се срина

Някои сектори вече окончателно се сринаха заради кризата. Една от най-засегнатите индустрии от световната здравна криза е индустрията на круизни кораби. Въпреки че многократно беше обявено, че големите отвъдморски кораби ще започнат да работят, стартът се отлага няколко пъти заради влошената ситуация с Covid-19, пише econ.bg.

Круизните кораби могат да побират над 3 000 гости и бяха доста привлекателни, защото туристите, освен че се забавляваха на самите на място, имаха възможност да посетят и най-атрактивните места в различни страни, до които достъпът с друг транспорт е по-сложен.

Междувременно оперативните загуби на тези компании, най-вече в САЩ, възлизат на милиарди долари.

Ваксинацията срещу Covid-19 даде положителни сигнали за отварянето на круизната индустрия. Въпреки че се очаква туристическите кораби да вдигнат котва и да отплават през пролетта, ръководството на компаниите от сектора очаква далеч по-слаби финансови резултати.

Главният изпълнителен директор на американската компания "Carnival" със седалище Флорида Арнолд Доналд в интервю за световни медии посочи, че кризата в круизната индустрия ще продължи до 2023 година.

„Круизната индустрия ще бъде в криза поне още две години и няма да се върне на нивото отпреди пандемията поне до 2023 г. До края на тази година целият флот на Carnival Korpa може да продължи да плава, но ще отнеме повече време, докато компанията се върне на бизнес нивото преди пандемията, заяви главният изпълнителен директор на "Carnival".

През първото тримесечие на тази година компанията отчете по-голяма от очакваната загуба, тъй като бизнесът беше почти напълно спрян заради ограниченията, наложени от топ-туристическите дестинации.