Анализи Новини

Туроператорите нападнаха външно министерство заради Малдивите

   
Туроператорите нападнаха външно министерство заради Малдивите

Туроператорите са неприятно изненадани от препоръката на външно министерство да не се пътува до Малдивите. В момента има всяка седмица чартър от София до островите, отделно е планиран един за 4 април и един за Великден. „След въвеждането на карантина за Занзибар, Египет, Тунис и Мароко, хората започнаха да се пренасочват към Малдивите. Препоръката на външно министерство ни изненада и така няма да стигнем до никъде, защото вече са предплатени хотелите и самолета“, коментира пред TravelNews Дарина Стефанова, управител на туроператора Planet travel center. Компанията има полет на 4 април и ще го изпълни. Вече никой не иска да седи тук и на всички им се пътува, отбеляза тя. Стефанова допълни, че ако имат турист, който се разболее на островите и бъде карантиниран, ще поемат разходите.

Досега нямаме карантинирани туристи на Малдивите и никой не е оставал там. Нямаме такъв случай и всичко при нас е под контрол, заяви Румяна Юксел, управител на „Аква тур БГ“, които заедно с други туроператори осъществяват редовни чартъри всяка седмица до дестинацията от декември 2020 г. Според нея може да има заболели българи, които са отишли по редовни линии.

„Това е единствената останала дестинация, до която можеше да се пътува. Очевидно и нея искат да ни затворят“, обясни Румяна Балтова, управител на „Руал травел“, която заедно с още два туроператора организират чартър за Великден. Според нея затварянето на една дестинация е свързано с връщането на пари на клиентите. Всяка заповед и въвеждането на мерки трябва да бъдат веднага придружени с финансови обезщетения за бизнеса, подчерта Балтова.

Вече имам чувството, че всичко правят нарочно заради изборите, коментира Красимир Златанов, управител на „Екзотик холидей“, който участва в чартъра с „Руал травел“ и Luxutour. Той препоръча всички да си правят задължително COVID застраховки при пътувания в чужбина, които да важат при заболяване и при карантина. Златанов също отчита, че на българите много им се пътува и постоянно търсят места, на които да отидат.

Председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“ Павлина Илиева е учудена на какво основание се изказва външно министерство по случая с Малдивите, а не Министерството на здравеопазването. „Нас ни вкарват в една постоянна спирала с клиентите. Ударите идват отвсякъде“, каза тя. Според нея вероятно става въпрос за сънародници, които са тръгнали с COVID-19 още от България.

Във връзка със сигнали за заразени и карантинирани на Малдивите наши сънародници, препоръчваме на българските граждани да не пътуват до там, освен при съществена необходимост. Това обявиха в прессъобщение от Министерството на външните работи. Ако все пак пътуването е неотложно, препоръчваме на гражданите да си направят застраховка, покриваща карантиниране и лечение в случай на COVID-19, както и да имат достатъчно средства за покриване на разходи по настаняване, храна и самолетен билет, в случай на карантинирането им.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати