Анализи Новини

Туроператорите са възмутени от външно министерство

   
Туроператорите са възмутени от външно министерство

В последните няколко дни МВнР отправи призив към българите да не пътуват до Малдивите заради COVID-19.

Анелия Бачийска е управител на един от големите туроператори. По думите й, в момента там има много българи.

"От 10 дена съм на Малдиви с моя екип с цел сключване на договори с различни хотели. През два или три дни се налага да преминаваме от един остров на друг, поради това се налага и през няколко дни да транзитираме и трансферираме с лодка или с хидроплан. През два дена ни правят PCR тестове.

Тя допълни, че е впечатлена от организацията и хигиенните норми, които са на много високо ниво и на летището, и в хотелите.

"Ежедневно проверяваме за нашите клиенти няколко информационни сайта. Единият от тях е сайтът на Министерство на здравеопазването на Малдивите, който се ъпдейтва всеки ден. От 1-ви март четири човека досега са карантинирани българи. Аз нямам информация за тези 14 човека, които в момента се дискутират и поради тази причина МВнР предупреждава да не се пътува до Малдивите", коментира Бачийска.

Тя препоръча туристите да си правят медицинска застраховка с включена клауза за COVID-19, защото ако нямат такава, разходите по карантинирането са за тяхна сметка.

Заради призива на МВнР има отказ на клиенти и загубите са изключително много, каза още Бачийска.

Павлина Илиева коментира, че това, което е смутило бранша, е забраната за пътуване по здравословни причини, което е ресор на здравно министерство, и тези забрани обикновено се случват върху реални данни.

"Кризата продължи доста дълго време и аз разбирам хората, които искат да излязат от тази едногодишна обстановка. В момента наистина има страхотно желание за пътуване. Нашите страхове, че хората няма да искат да пътуват, не се оправдаха", каза още Илиева.

/bntnews.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати