Новини Транспорт

Американските превозвачи загубиха 1,1 трилиона долара през 2020 г.

   
Американските превозвачи загубиха 1,1 трилиона долара през 2020 г.

Икономическият отпечатък на пътуванията в Съединените щати се е смалил със зашеметяващите 42% през миналата година - от 2,6 трилиона на 1,5 трилиона долара. Това показват числата в края на годината, изготвени за туристическата асоциация на САЩ от изследователската фирма Tourism Economics.

Намалението на заетостта беше също толкова голямо: работните места свързани с пътувания паднаха с 5,6 милиона през 2020 г. ( от 16,7 милиона на 11,1 милиона) - това са 65% от всички американски работни места загубени заради пандемията. Пътуванията и туризмът са осигурявали заетостта на 11% от работещите в САЩ преди началото на COVID.

Новите данни за драматичните загуби излязоха точно навреме за срещата на стотици лидери в бранша от цялата страна с членовете на Конгреса в Капитол Хил. Срещата се проведе онлайн и в нея са се обсъждали законодателни промени.

„Въпреки, че постепенният напредък на ваксинациите дава надежда, че ситуацията може да се подобри, все още не е ясно кога търсенето на пътувания ще може да се възстанови напълно“, заяви президентът и главен изпълнителен директор на Американската асоциация за пътувания Роджър Дау „Тъй като туристическата индустрия претърпява такъв непропорционален дял от загубите, политиците трябва да разберат, че икономическото възстановяване в цялата страна зависи от възстановяването на пътуванията.“

Специфичните законопроекти, за които индустрията се застъпва, включват Закона за удължаване на програмата за защита на заплатите от 2021 г. и Закона за възстановяване на работни места в хотелиерството и търговията от 2021 г.

Габриел Драгиев



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати