Хотели

Българските туристи са предпочели спа хотелите пред ски ваканция

   
Българските туристи са предпочели спа хотелите пред ски ваканция

Българските туристи, които са почивали през януари, са предпочели спа хотелите пред ски ваканция. Това става ясно от данни на Единната система за туристически информация на Министерството на туризма.

Според тях през януари тази година най-много нашенци или 16 450 са отседнали в местата за настаняване във Велинград. Това означава, че всеки десети българин е избрал спа дестинацията за почивка през януари. На второ място е столицата, където са пренощували близо 13 400 българи. За сравнение през миналата година София е първенец по брой на гости в хотелите, а Велинград се нарежда на втора позиция. 12 000 са нашите туристи, които са заложили на ски ваканция в Боровец. Справката на ЕСТИ сочи, че толкова са гостували в местата за настаняване в Самоков. Веднага след него се нарежда Смолян и Чепеларе, където са били 10 000 българи. 8800 нашенци са посетили Банско, а 5580 пък са тези, които са отседнали в Разлог.
Като цяло общо 140 000 българи са били на почивка в страната през януари. Това е с 28 на сто по-малко спрямо предходната година, когато хотелите са приели общо 194 000 българи.
Чужденците, които са посетили страната ни през периода, са общо 23 000. При тях спадът възлиза на 83 на сто или шест пъти по-малко в сравнение с 2020 година. От тях най-много са били гости на хотелите в Банско – 6500. За сравнение през миналата година туристите от чужбина в града са били близо 43 000. Столицата пък е била посетена от 6000 чужди туристи, което е близо пет пъти по-малко спрямо предходната година. На трето място е Самоков, където са отседнали общо 2338 чужди граждани. Велинград, който е предпочитан от българите, пък е посрещнал само 200 чужденци през януари. За сравнение през 2020 година спа столицата е била посетена от 1200 чужди граждани.
Трите ни зимни курорта, както и столицата са посрещнали туристи основно от Румъния, от където е и всеки четвърти чужд турист. През януари страната ни е посетена и от граждани от Украйна, Сърбия, Молдова, Северна Македония, Гърция, Босна, Турция, Албания, Израел и няколко руснаци.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати