Новини Хотели

Хотелиерите не очакват германски и британски туристи през лятото

   
Хотелиерите не очакват германски и британски туристи през лятото
Франк Кванте (вляво) и Илин Димитров (в средата)
  Варненска туристическа камара

Хотелиерите по морето са притеснени от лошата картина със заболеваемостта от COVID-19 в страната и липсата на ваксиниран персонал за предстоящия летен сезон. Заради тези показатели те очакват тежък сезон и липсата на германски и британски туристи по Черноморието, които са най-големите и традиционни групи. Сезонът ще бъде много труден и основните причини са многото заболели, и бавните темпове на ваксинация. Докато сме в тъмночервената зона, няма да тръгнат резервации за България, заяви пред TravelNews Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Във Великобритания се обсъжда въвеждането на правилото 50/50 (50% ваксиниран персонал и под 50/100 000 заболяемост), за да бъдат пускани британците да пътуват в чужбина. В противен случай ако отиват в страни с по-лоши показатели от тези, при завръщането им ще бъдат слагани под карантина, обясни Димитров. Ако бъдат въведени тези мерки, не виждам как България ще покрие показателите и ще загубим туристите от този пазар за втора поредна година, подчерта той. Подобна се очертава картината и в Германия. Докато страната ни е в червената зона, на германците няма да се препоръчва да пътуват до нашите курорти. Руските туристи засега също се очертава да не могат да почиват в ЕС. Същевременно българският пазар не може да поеме целия капацитет на хотелите по морето. Българските туристи покриват едва около 30% от него, обясни Илин Димитров.

"Несигурността, която имаме за туристите, неяснотата за заетостта в хотелите и как ще се развие сезонът, кога ще започне и колко ще продължи, тези въпроси в момента възспират собствениците и мениджърите да си позволят лукса да започнат да наемат и да търсят персонал", заяви Станислав Стоянов от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци и собственик на хотел “Кини парк”. Всички сме в процес на очакване, убедени сме, че макар и кратък, може да има някакъв сезон. Не дискриминираме никого. При наличие, кадри ще бъдат наемани независимо дали са ваксинирани или не, каза още хотелиерът.

Франк Кванте, главен изпълнителен директор на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД (концесионер на летищата във Варна и Бургас) е споделил на среща с Варненската туристическа камара, че България стои значително по-добре като резервирани полети в сравнение с 2020 г., но поради многото заболели има вълна от анулации. Дали ще продължат, зависи от това как ще овладеем пандемията, коментира Димитров.

Хотелиерите искат спешно да бъдат взети мерки за приоритетно ваксиниране на над 50% от персонала по курортите. Заповедта на министъра на здравеопазването за влизането в България през предстоящия летен сезон все още не е издадена. „Чакаме мерките да влязат вече в сила, както бяха обявени - със сертификат за ваксиниране, с антитела или с PCR тест“, обяви Илин Димитров. До стартирането на летния сезон остава един месец, тъй като властите обявиха, че ще приемаме туристи от 1 май, покрай великденските и майски празници. Първите туристи се очаква да бъдат от Румъния. По този повод от Варненската туристическа камара предлагат държавата да поема PCR тестовете за чуждите гости, което да бъде като мярка в помощ на туризма. Например Гърция взима проби по границите за своя сметка.

Браншът иска още спешно да стартира процедурата за подпомагане на чартърните полети до България, както беше миналата година. Според тях трябва да стартира преди сезона, за да има сигурност за туроператорите и авиокомпаниите. Варненската туристическа камара предлага да бъдат въведени електронни визи за този сезон с цел привличането на туристи от трети страни, като Русия, Турция, Беларус, Казахстан, Азербайджан, арабските държави и др.

Рекламата на България на чуждите пазари също изостава. От Booking.com споделиха, че 53% от всичките ни резервации през тях за лятото са от Румъния. Затова спешно Министерството на туризма трябва да насочи реклама на там и да се договорят двустранни облекчения, смята Илин Димитров. По думите му имат много добър диалог с министерството и реагират адекватно.

Останаха още няколко финални щриха, които трябва да направят спрямо съседните държави. Например Турция договори с Русия над 4.5 млн. руснаци да почиват в страната. Гърция имат силно присъствие в Румъния и в Израел. Хотелиерите искат активност на тези пазари и в допълнение във Великобритания, Германия и страните от Източна Европа.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати