Новини Турагенции

Здравното министерство пусна пътуванията до Египет, Тунис и Мароко без карантина

  31.03.2021 17:25  
Здравното министерство пусна пътуванията до Египет, Тунис и Мароко без карантина

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед във връзка с влизането в България от 1 април 2021 г., видя TravelNews. Заповедта виж тук. С нея отпада задължителната карантина при пътуванията на българите до Египет, Тунис, Мароко и още няколко африкански страни, в които няма сериозно разпространение на COVID-19. При пристигане у нас, хората ще трябва да си правят PCR тест до 24 часа и при отрицателен резултат, ще бъдат освобождавани от карантина, пише в т. 9 от заповедта. Може да влизат и директно с негативен тест от съответните държави, направен до 72 часа преди пристигането в България. Остров Занзибар (Танзания) и Кения остават с карантината от 10 дни.

Преди няколко дни правителството на Египет изпрати протестна нота до България за наложената 10-дневна карантина за връщащите се от страната туристи. В Египет са валидни противоепидемични мерки и е контролирано струпването на туристи на едно място. Прецизиран е капацитетът на гостите в хотелите и ресторантите, числеността на групите при транспортиране им по време на екскурзии, посещения на обекти и трансфери, пише в нотата. Натоварването на болничната система в Египет е слабо. Показатели, за които България към настоящия момент не може да регистрира за съжаление. В Кайро се намира един от най-големите центрове на Световната здравна организация.

За отпадането на карантината от Египет, Тунис и Мароко настояваха още туроператорите, които са планирали 45 полета само до Египет през април и май. Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, до доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Туроператорите и местните хотели са планирали достатъчно превантивни мерки за контрол с изискването за входно и изходно PCR тестване. Освен това вече има значителен брой ваксинирани българи, които искат да пътуват.

Мирослав Иванов