Новини

Само 60% от хотелиерите ще успеят да запазят персонала си

   
Само 60% от хотелиерите ще успеят да запазят персонала си
  dnes.bg

Въпреки несигурната бизнес среда и непоследователната политика на правителството, 60% от хотелиерите са уверени, че ще успеят да запазят ключовите си служители. Това показва проучване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE), съобщиха от организацията. Отговорилите на анкетата хотелиери управляват леглова база  от над 17 500 стаи, основно в категория четири звезди (48%), но също така три (34,7%) и пет звезди (12%). Типът на хотелите, чиито висш управленски състав се включи в допитването е разнообразен – градски, морски, спа и др., както и географското им положение – присъстват места за настаняване от цялата страна.  

Без особена изненада, на въпроса „Оптимист ли сте за перспективите пред Вашия бизнес през следващите 6 месеца?“, само 29,3% отговарят положително. Делът на песимистите е 54,9%, а 15,9% отговарят, че все още не могат да преценят.  

 

Кадрите решават всичко? 

 

Заради несигурната бизнес среда и постоянно надвисналата опасност от нови административни забрани за извършване на стопанска дейност, много от кадрите в хотелите започват да се преориентират към други бизнеси или емиграция. Цели 90,3% от попълнилите анкетата очакват сериозна липса на кадри в хотелите в близко бъдеще, при само 9,7%, които са на мнение, че няма да имат проблем с намирането на персонал. Изненадващо обаче, над 60% от хотелиерите твърдят, че все пак ще успеят да запазят ключовите си служители. 25% не са убедени, че ще се справят, а 12% все още не могат да преценят. 

 

За мерките на правителството и компенсациите на бизнеса   

 

Според собствениците и мениджърите на хотели, въпреки широко рекламираната подкрепа за бизнеса, настоящото правителство се проваля не само тук, но и в овладяването на пандемията, като цяло. Само 3,7% от респондентите определят мерките за справянето с пандемията като „адекватни и навременни“. 44% смятат, че те са прекалено рестриктивни, докато 33% са на мнение, че мерките са прекалено либерални и закъснели.  

На въпроса, доколко правителствените програми, като прословутата мярка 60/40,  успяват да компенсират спада в приходите, причинен от пандемията, 58,5% от респондентите са категорични, че тези мерки въобще не могат да компенсират този спад, а 39% са на мнение, че те „горе-долу компенсират“.   

 

С консенсус от 79,3%, хотелският бизнес е на мнение, че правителствените мерки са „хаотични и неуспешни“ и само 20,7% от респондентите ги определят като „отчасти успешни“. 

Оценката за работата на министъра на туризма през изминалите месеци също клони към студената скала на термометъра – само 14,6% от попълнилите анкетата са доволни от работата на Марияна Николова, докато 69,5% отговарят, че по-скоро не са доволни. Все пак, 77% от респондентите се обединяват около позицията, че браншът има нужда от отделно министерство на туризма. 

Голяма тревога от резултатите на допитването обаче буди фактът, че 69,5% от хотелиерите очакват „вълна от фалити“ до края на годината – факт, който би трябвало да замига като предупредителна лампичка в съзнанието на управляващите и особено на тези от тях в ресор „Туризъм“.  

 

Решения има, но трябват и решителни действия 

 

След като помолихме хотелиерите да споделят оценката си за бизнес средата, мерките на правителството, както и очакванията им около изборите, може би най-интересният въпрос в допитването беше, кое е най-важното, което трябва да се случи в близките месеци, за да започне стабилизиране на хотелския бизнес.  

Сред разнообразието от отговори категорично изпъкнаха нуждата да се планира и реализира адекватен маркетинг на дестинацията на международно, национално и регионално ниво (26,8%), отпадането тестването и карантината в генериращите за туризма ни пазари (19,5%), отмяната на всички ограничения за работата на хотелите (12,2%), нуждата от обединение на бранша, за да се постигнат общи цели (12,2%) и с по 8,5% – масовата ваксинация и редуцирането или опрощаването на данък сгради и такса смет за периодите, през които хотелите не са работили или са работили с намалени обеми.  

На въпроса кога бизнесът ще се върне към предепидемичните си нива, болшинството от хотелиерите са по-скоро песимистично настроени – между 3 и 5 години (60%). 26,5% смятат, че това може да стане до две години, а около 10% предвиждат, че възстановяването ще отнеме не по-малко от пет години.  

 Като заключение, хотелиерите ще направят всичко възможно, за да запазят бизнеса и служителите си, но в същото време очакват от изпълнителната и законодателната власти по-сериозна ангажираност и готовност за решителни действия.  

Пълните резултати от допитването могат да бъдат прегледани тук: http://bit.ly/poll-BGhoteliers-2021  



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати