Новини

Великобритания се надява да възстанови пътуванията от 17 май

   
Великобритания се надява да възстанови пътуванията от 17 май

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че правителството му се надява ваканционните пътувания на британците в чужбина да могат да се възобновят от 17 май, но не иска да подценява броя на новозаразените с КОВИД-19 в други страни, предаде Ройтерс.


"Надяваме се пътуванията да се възобновят от 17 май, но не искам да предрешавам нещата или да подценявам трудностите, които наблюдаваме в някои от страните, където искат да отидат хората", каза Джонсън на пресконференция.


Той заяви, че по-късно тази седмица работна група ще даде препоръки за "разумен" план.


Джонсън заяви, че следващият етап в разхлабването на ограничителните мерки във Великобритания ще е на 12 април с отварянето на козметичните и фризьорски салони, фитнес залите, магазините от второстепенно значение и откритите пространства на баровете и ресторантите, предаде Асошиейтед прес.


Самият Джонсън заяви, че след 12 април ще отиде в някой пъб "да надигне една халба", отбелязва Ройтерс.


Ще отпадне и забраната за престой с преспиване в други частни домове и ще бъдат отворени и зоопарковете и кината на открито.
Тези мерки важат за Англия. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия следват подобни, но леко различни планове.


След възобновяване на пътуванията Великобритания ще категоризира страните по трицветна "светофарна" система с червено, жълто и зелено в зависимост от тяхното равнище на ваксинация, броя на заразените им с новия коронавирус и наличието на варианти на вируса. Идващите от "зелени" страни хора ще трябва да бъдат тествани, но няма да бъдат задължени да спазват карантина.


Джонсън заяви, че ваксинационната програма в страната напредва с добро темпо, а броят на новозаразените спада. Той потвърди, че правителството ще изпробва спорната система с "ваксинационни паспорти" за подпомагане на пътуванията и присъствието на масови събития.


Въпросът с ваксинационните паспорти е бурно обсъждан в цял свят с питания доколко правителствата, работодателите и частните фирми имат право да знаят здравословното състояние на гражданите. На такива ваксинационни паспорти се противопоставят множество британски политици от всички политически сили и това предложение може да се сблъска със силен отпор в парламента, където ще бъде внесено този месец, отбелязва АП. /Христо Попов/
/МИГ/



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати