Новини

Великобритания се надява да възстанови пътуванията от 17 май

  06.04.2021 10:33  
Великобритания се надява да възстанови пътуванията от 17 май

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че правителството му се надява ваканционните пътувания на британците в чужбина да могат да се възобновят от 17 май, но не иска да подценява броя на новозаразените с КОВИД-19 в други страни, предаде Ройтерс.


"Надяваме се пътуванията да се възобновят от 17 май, но не искам да предрешавам нещата или да подценявам трудностите, които наблюдаваме в някои от страните, където искат да отидат хората", каза Джонсън на пресконференция.


Той заяви, че по-късно тази седмица работна група ще даде препоръки за "разумен" план.


Джонсън заяви, че следващият етап в разхлабването на ограничителните мерки във Великобритания ще е на 12 април с отварянето на козметичните и фризьорски салони, фитнес залите, магазините от второстепенно значение и откритите пространства на баровете и ресторантите, предаде Асошиейтед прес.


Самият Джонсън заяви, че след 12 април ще отиде в някой пъб "да надигне една халба", отбелязва Ройтерс.


Ще отпадне и забраната за престой с преспиване в други частни домове и ще бъдат отворени и зоопарковете и кината на открито.
Тези мерки важат за Англия. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия следват подобни, но леко различни планове.


След възобновяване на пътуванията Великобритания ще категоризира страните по трицветна "светофарна" система с червено, жълто и зелено в зависимост от тяхното равнище на ваксинация, броя на заразените им с новия коронавирус и наличието на варианти на вируса. Идващите от "зелени" страни хора ще трябва да бъдат тествани, но няма да бъдат задължени да спазват карантина.


Джонсън заяви, че ваксинационната програма в страната напредва с добро темпо, а броят на новозаразените спада. Той потвърди, че правителството ще изпробва спорната система с "ваксинационни паспорти" за подпомагане на пътуванията и присъствието на масови събития.


Въпросът с ваксинационните паспорти е бурно обсъждан в цял свят с питания доколко правителствата, работодателите и частните фирми имат право да знаят здравословното състояние на гражданите. На такива ваксинационни паспорти се противопоставят множество британски политици от всички политически сили и това предложение може да се сблъска със силен отпор в парламента, където ще бъде внесено този месец, отбелязва АП. /Христо Попов/
/МИГ/