Новини Турагенции

Новата мярка от 18.7 млн. лв. за туроператорите отива за одобрение в ЕК

   
Новата мярка от 18.7 млн. лв. за туроператорите отива за одобрение в ЕК

Министерството на туризма ще осигури 18.7 млн. лв. по новата мярка за туроператорите, по която имат да връщат средства на клиентите си. Това обявиха за TravelNews от ведомството на Марияна Николова. Мярката предстои да бъде изпратена за нотификация в Европейската комисия. Едва след това може да бъде отворена за кандидатстване, което ще става отново през системата СУНИ (Системата за управление на националните инвестиции). Средствата по нея са остатък от неусвоените 51 млн. лв. от туроператорите по предходната схема.  

Фирмите могат да получават по новата мярка до 15 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания, които се използват единствено за  възстановяване на дължимите суми на клиенти за неосъществени пътувания в периода 01.03.2020 г. до 31.12.2020 г. поради възникналата епидемия от COVID-19. От министерството не уточниха какъв ще бъде процентът от оборота този път. В момента се правили изчисленията.

Схемата се създаде с промени в текстовете на чл. 26а, ал.1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, като се създават нови алинеи 3, 4, и 5, с което се предвижда нова схема за държавна помощ, а изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти се прилагаше до 5 април 2021 г. Помощта  ще се предоставя при условия, критерии, ред в размер на проценти от оборота, определени от Министерски съвет по предложение на министъра на туризма в рамките на неусвоените средства по схемата за държавна помощ,  прилагана към момента.

Субсидията се дава независимо от получаването на средства по досега действащата схема и при спазване на правилата за държавни помощи. Финансиране на новата мярка е осигурено от вече отпуснатите, но неусвоени средства от националния бюджет. 

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати