Новини Турагенции Хотели

Спасяването на летния сезон: За какво настояват хотелиери и туроператори?

   
Спасяването на летния сезон: За какво настояват хотелиери и туроператори?

С ваучери, безплатни чадъри и по 40 евро на турист - така според хотелиерите ще бъде спасен летният туристически сезон. Но дали това ще е достатъчно? В момента "Слънчев бряг" е призрачен. Израелските туристи от март не са дошли, под въпрос са и румънските граждани, направили резервации за великденските празници. В очакване на клиенти все по-малко хотели правят ремонти. “Най-големият проблем са мерките, туристите се страхуват, PCR тестовете оскъпяват почивките. Ако продължават по този начин, ще спрем притокът на туристи със сигурност. Хотелът ми е пълен с резервации, но нямам една потвърдена“, обясни Румен Мончев, собственик на хотел. 

Според туроператора Стефан Георгиев е трудно да се планира в подобна ситуация. „Мярката от 35 евро на турист обхваща само въздушния туризъм и както знаем, той е силно ограничен в момента. Добре е тя да бъде продължена и да бъде достъпна за туроператори, които извършват сухопътен туризъм“, допълни той. От Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предлагат и по 5 евро на турист за реклама, както и държавата да откупи временно дялове от хотелите.

„Най-важното, което трябва да направим, е да покажем, че сме безопасна дестинация, това може да стане само с ваксиниране. Предложихме на държавата да отдели около 250 000 ваксини за туризма, за да имунизираме персонала“, добави Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати