Новини Турагенции

Ел Гуна е египетската Венеция в пясъците

   
Ел Гуна е египетската Венеция в пясъците

„Венеция в пясъците“, „Перлата на Червено море“ – това са някои от имената на курорта Ел Гуна в Египет. Той е един от най-популярните и се намира на брега на Червено море, само на 25 км от Хургада. Разпростира се върху група острови, разделени от канали и лагуни. Интересно е, че между островите се движат лодки, разказва пред TravelNews Емил Дойчинов, съдружник в туроператора „7 континента“, който в момента е с група на място.

Ел Гуна е много млад град, построен е през 1990 г. от компанията на египетския милиардер Сами Сауирис. По проекта са работили известни архитекти от няколко страни по света. Благодарение на техните усилия, курортът е спечелил международни награди в областта на архитектурата. Признат е за най-чистия на брега на Червено море.

В него има около 20 хотела с категории 4 и 5 звезди, които са пръснати из островите и се съединяват с мостчета и проходи. В курорта няма високи хотели, а само ниски сгради и самостоятелни  вили със собствени басейни и докове. На територията има голф игрище с 18 дупки, десет водолазни центъра, тенис кортове, игрище за пейнтбол, тенис училище, яхтени пристанища, малко летище, посочи Емил Дойчинов.

Днес дори се смята, че Ел Гуна може да засенчи всички останали египетски курорти. В съчетание с красивите плажове и спокойните води на Червено море, атмосферата предразполага към отлична почивка. Горещ пустинен климат и слънце, което свети през цялата година е идеално място за всички любители на лятото. Температурите никога не надвишават 35 градуса през лятото и не падат под 9 градуса в най-студения период на годината.

В центъра на Ел Гуна е остров Кафр, който е върхът на Египетската Венеция. Динамичен и оживен, той е изпълнен с кафенета, ресторанти, магазини, кино и музей с около 90 експонати, включително копия на египетския художник Хусейн Бикар. Забележителностите наблизо са Асуан - необикновен и един от най-горещите градове на земята. Тук можете да посетите Ботаническата градина с интересни растения, да видите останките от храма Хнум и археологически находки в местния музей. Дендера е градът на богинята Хатор, покровителката на млечния път. Създаден е от пясъчник, с изображения на различни покровители и небесни тела.

За туристите може да се организира допълнително пустинно сафари из египетските пясъчни дюни или посещение на градовете Луксор и Каир, обясни още Емил Дойчинов от „7 континента“. Туроператорът предлага възможности и за ползване на директните чартъри до Египет.

Александър Върбанов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати