Анализи

Гърция очаква завръщането на туристите

  09.04.2021 09:24  
Гърция очаква завръщането на туристите

В цяла Европа хората с нетърпение очакват да разберат дали ще могат да организират своята лятна почивка. Понастоящем много страни силно обезсърчават пътуването в чужбина, а туристите, които се връщат, трябва да се карантинират при пристигането си.

Гърция е сред онези страни които силно разчитат на туризма. Тя се стреми да се отвори за чуждестранни посетители, които са били ваксинирани или са имали скорошен отрицателен тест за COVID-19. Тъй като случаите на коронавирус все още нарастват в много части на Европа, ситуацията е несигурна.

Април обикновено е началото на туристическия сезон за собствениците на лодки на пристанището в Атина, но нещата са в застой заради пандемията.

Юджийн Теодоридис и неговият екип отдават под наем катамарани и яхти за пътувания до гръцките острови. Клиентите им идват от Великобритания, САЩ, Германия и Южна Африка. "През цялата зима подготвяхме лодките, за да са готови когато дойдат туристите", споделя Юджийн. "Ще бъдем готови, когато границите се отворят и можем да посрещнем всички гости от целия свят."

Защо туризмът е толкова важен за гърците?

Гърция се надява да се отвори за посетители в средата на май, но Юджийн е на мнение, че не е ясно колко други страни ще бъдат готови да разрешат пътуване. "Разбирате, че това не зависи единствено от нас", казва той пред BBC. "Много нации трябва да се споразумеят за конкретни протоколи, за да позволят на хората да пътуват."

В момента той казва, че е много трудно да планирате нещо.

"Наистина е важно да имате отговори кога и как ще пътуват хората. Защото в края на деня туристите трябва да резервират билети. Тази несигурност не помага на никого", казва Теодоридис.

Докато случаите на коронавирус в Обединеното кралство намаляват, много части на Европа наблюдават нарастване на инфекциите. В Гърция все още има строги мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. В центъра на Атина ресторантите, баровете и туристическите магазини са затворени.

Местните са все по-разочаровани. Туристическата индустрия представлява около една пета от икономиката на Гърция. Страната планира да ваксинира всички туристически работници до лятото и се надява да бъдат въведени сертификати за ваксинация или паспорти, които да позволят на чуждестранните посетители да пътуват.

Министърът на културата Лина Мендони смята, че сертификатите за ваксинация са много важни, за да могат "всички да се чувстват наистина в безопасност", за да могат да дойдат и да разгледат гръцките археологически обекти и музеи. "Нашето мото е безопасността на първо място. За персонала, за археологическите обекти и музеите и разбира се за обществеността", казва тя.

ЕС обсъжда планове за обща цифрова карта, която ще покаже дали хората са били ваксинирани, тествани или имат антитела. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц е един от онези, които категорично подкрепят мярката. "Тези, които са били ваксинирани, трябва да имат пълна свобода", каза той пред германския вестник Bild. "Но това трябва да правят и онези, които току-що са имали корона и следователно са имунизирани. А също и всички, които се явят на тест и могат да докажат, че не са заразени."

Какво да очаквате, когато туризмът се възобнови?

В момента изискванията за тестване на пътниците и разходите варират в различните държави.

Някои европейски страни приемат бързи антиген тестове за влизане на територията си, докато други настояват за по-чувствителните PCR тестове, които отнемат повече време за обработка.

PCR тестовете трябва да са направени до 72 часа преди пътуването. Това означава, че е важно предварително да резервирате час за тест, оставяйки до 24 часа или повече, за да получите резултата, който ще ви позволи да се качите на самолета. Но не всички лаборатории предоставят резултатите от тестовете навреме.

Ако случайно пътувате в понеделник или вторник, в някои страни може а бъде много трудно да намерите лаборатории, които са отворени в неделя, и това може да представлява проблем.

Понастоящем редица страни настояват за карантини за хора, които се връщат от чуждестранни пътувания.

Европейските правителства се надяват, че в крайна сметка подобни ограничения могат да бъдат облекчени, но това ще зависи от процента на разпространение на инфекцията.

Някои хора продължават пътуват. Няколко хиляди германски туристи отлетяха за испанския остров Майорка преди Великденския уикенд, въпреки че германското правителство препоръча да не се пътува.

В Атина Акрополът току-що отвори отново след месеци на локдаун. В един прекрасен пролетен ден той обикновено би бил пълен с туристи, но сега има едва щепа хора.  "Много съм щастлива, защото обикновено такива места са много претъпкани. И сега имам шанса да ги видя почти напълно сами, сякаш са тук само за мен", казва сЛора Ферат от Милано в Италия, която изучава класически гръцки в Атина по студентската програма на ЕС „Еразъм“.

Тя казва, че е оптимист за пътуванията това лято.

"Пътуването е едно от нещата, които липсват не само на мен, но и на почти всички останали. Наистина се надявам нещата да се оправят с идването на горещото време. Много се надявам."