Новини Турагенции

Автобусните екскурзии отпадат за Великден и майските празници

   
Автобусните екскурзии отпадат за Великден и майските празници

Организираните автобусни екскурзии във вътрешността на страната и в чужбина за Великден и майските празници ще бъдат анулирани. Това показва проверка на TravelNews сред туроператорите. Причината е в продължаването на забраната за групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина, и групови посещения на туристически обекти в страната, с излязлата вчера нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов. „Само нашият бизнес ще продължи да бъде затворен и няма график за неговото отваряне“, заяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“ и управител на туроператора „Аполо“. За сравнение, държавата планира поетапното отваряне на ресторанти, молове, барове, и дори дискотеки. Автобусните линии в страната също си вървят и возят по 40-50 човека. Но ако туроператорите возим туристи е проблем за здравните власти, което няма логика, коментира Илиева. 
Според нея можеше да бъдат отпуснати мерките за вътрешния туризъм, за да могат да работят туроператорите поне в страната. Пътуванията за чужбина и в региона на Балканите трудно могат да бъдат осъществени в момента, защото повечето държави са затворени и не допускат туристи. Същевременно НАП все още не е пуснала третата фаза за подпомагането на затворените бизнеси. „Не можем повече да стоим на помощи. Искаме да работим, защото до 2-3 месеца фирмите ще фалират“, подчерта Павлина Илиева. По думите и, един туроператор трябва да има поне 30% оборот, за да се издържа.
Екскурзиите с автобуси за Великден и майските празници вероятно ще бъдат анулирани заради безумните заповеди, които постоянно излизат, каза Тодорка Енева, управител на туроператора „Дорис“, която е и един от най-големите превозвачи в бранша. Компаниите постоянно събират групи за пътувания и за пореден път в последния момент трябва да ги откажат, и да връщат пари. Вече губим не само клиентите си, но и добре подготвените си кадри, обясни тя. Енева допълни, че не е нормално да бъдат отворени всички бизнеси, а само туризмът да стои затворен.
Същото мнение изрази още Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и управител на туроператора „Географски свят“. „Вероятно ще анулираме автобусните почивки за Великден и майските празници. Незнам колко по-опасни са екскурзиите от ресторантите, дискотеките и редовните линии. Липсва мотивация и обяснение за продължаването на забраната за работа на туроператорите. Явно е, че в Националния оперативен щаб и здравните власти има лошо отношение към туризма“, подчерта Рачев.
Туроператорите не очакват добър летен сезон 2021 и вече почти са го зачеркнали. Те не отчитат ранни и късни резервации на чужденци към България. Българските туристи също не са добре приети в цяла Европа заради голямата заболеваемост у нас и малкия процент на ваксинирани хора. От бранша призовават персоналът по морето възможно най-бързо да бъде ваксиниран, за да може да има все пак някакви гости. Само по този начин България може да бъде обявена за безопасна дестинация.  
 
Мирослав Иванов


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати