Новини

Откриха изгубения златен град в Египет

   
Откриха изгубения златен град в Египет
  ЕПА

В Египет откриха най-големия древен град, погребан под пясъка в продължение на хилядолетия. Археолозите приветстваха откритието, а експерти коментират, че това е една от най-важните археологически находки от разкриването на гробницата на Тутанкамон, информира АФП.

Известният египтолог Захи Хауас обяви откритието на "изгубения златен град", като поясни, че откритото място е до Луксор, дома на Долината на царете.

"Египетската мисия под ръководството на доктор Захи Хауас откри града, изгубен под пясъците. Градът е на 3000 г., датира от управлението на Аменхотеп III, и използван от Тутанкамон и Ай", съобщи археологическият екип.

Това е най-големият древен град, откриван някога в Египет, наречен Атон.

Открити са бижута като пръстени, амулети и много други артефакти, включително тухли с печати на Аменхотеп III.

"Много чуждестранни мисии издирваха този град и никога не го откриха", коментира Хауас, бивш министър на антиките.

Археолозите започнаха разкопките през септември 2020 г. между храмовете на Рамзес III и Аменхотеп III до Луксор, на 500 километра южно от столицата Кайро.

Седем месеца по-късно няколко квартала са открити, включително пекарна, административни и жилищни райони.

Аменхотеп III наследява империя, която се простира от Ефрат до Судан и умира около 1354 пр.Хр. Управлява близо 4 десетилетия.

Откритията на археолозите не са докосвани от хиляди години, сякаш са оставени от древните египтяни вчера, подчертават археолозите.

Мисията очаква да открие недокосвани гробници със съкровища.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати