Новини Хотели

Хотелиерите вещаят катастрофа на летния сезон

   
Хотелиерите вещаят катастрофа на летния сезон

Хотелиерите по българското Черноморие прогнозират катастрофален летен сезон. Резервации липсват, а някои вече се отлагат за 2022 г. Повечето хотели в големите курорти въобще няма да отворят втори сезон. „Ситуацията е патова и ни предстои сезон катастрофа“, заяви за TravelNews Филчо Ставрев, член на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и собственик на хотел „Нептун“ в курорта Св. Константин и Елена. Според него заради червената зона, в която се намира България със заразените от коронавирус, не може да се очакват туристи от Германия, Великобритания и Русия. Големите туроператори от трите страни сторнират и отлагат чартъри. Освен това все още няма яснота дали ваксинираните чужденци и преболедувалите ще могат да влизат в страната със сертификат и без PCR тест. Към този момент няма издадена заповед на здравния министър за летния сезон. Персоналът по морето има желание да се ваксинира, но не с „Астра Зенека“, а от другите препарати няма достатъчно на този етап, каза Филчо Ставрев.

Ситуацията допълнително се усложнява със струпването на военна техника и хора на границите между Русия и Украйна. Никой няма да дойде в България заради близостта ни по Черно море с двете страни, ако започнат военни действия, коментира хотелиерът. Той се надавя конфликтът да бъде решен в зародиш. Румънските туристи също отказват да идват у нас заради PCR тестовете, които трябва да правят на идване и на връщане. Това оскъпява значително почивката им, подчерта Филчо Ставрев. Българите засега са предпазливи и не резервират за лятото. Само питат за цени и условия.

Ставрев посочи, че хотелиерите вече нямат никакви оборотни средства и са пред фалит. Българската банка за развитие (ББР) също не предоставя облекчени условия по нейните програми за бранша. Държавата тотално е оставила хотелиерите без помощи.

„Резервации почти няма, а някои вече се отлагат за следващата година. Просто издъхваме“, коментира Марко Марков, председател на Съюза на собствениците за развитие на Златни пясъци и собственик на хотел „Камчия“. Според него ако се подобрят нещата в България и цяла Европа, записванията ще тръгнат много бързо. Самият Марков не е отворил хотела си през миналата година. Без предварителни резервации, не планира да отвори и за лято 2021.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати