Хотели

АТИБ: Нужни са спешни мерки за спасяване на туризма

   
АТИБ: Нужни са спешни мерки за спасяване на туризма

Алиансът на туристическата индустрия в България, който обединява 13 организации от бранша, сред които е и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), изпрати писмо с настояване за спешни мерки, които да спасят туристическия сезон, който е под въпрос. Писмото е адресирано до председателите на 6-те политически сили, които намериха място в новия парламент, както и до действащия към момента вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова.

От Алиансът призовават да се спаси от сигурна смърт един от основните сектори на българската икономика – туризмът. Като по този начин обединението подкрепя и двете писма (за 10 спешни мерки, за да има летен туристически сезон и за общественото обсъждане на ЗИД на ЗУЧК) на БХРА, които бяха изпратени до последния кабинет за спешни мерки, необходими за спасяване на сектора.

 Необходимо е да се въведе бърза, ефективна и сигурна организация, за да се привлекат потенциалните гости на страната и да се превърнат те в реални туристи, категорични са от Алианса. И затова настояват за:

1. Незабавно да бъдат въведени безплатни ПСР тестове за пристигащите за ваканция туристи в страната, както и пътуващите български туристи, като разходите да се поемат от държавата.По този въпрос можем да вземем пример от нашите туристически конкурентни държави в Европа, които предлагат безплатни антигенни тестове, подчертават от организациите. Държавата все още не е предприела стъпки в тази насока и не е изказала публично мнението си по въпроса, което забавя или в настоящия момент обрича на сигурен провал летния сезон, припомнят от Алианса. При българските туристи в някои случаи се изискват 8 ПСР теста за 4-членно семейство, което в дадени ситуации не просто оскъпява ваканциите, но направо удвоява разходите по тях. Скъпите ПСР тестове са непреодолима бариера за част от гостите, които искат да посетят страната, рефлектират върху заетостта на хотелите, съответно водят до освобождаване на персонал, липса на работа за всички ангажирани в туристическата верига – служители в хотели и ресторанти, екскурзоводи, заети в транспортните услуги и т.н. Цената на ПСР тестовете е особено натоварваща и за туроператорите, които трябва да изпращат свой персонал, който придружава туристически групи в чужбина и в рамките на месец трябва да го подложат на неприятната процедура 5-6 пъти и да заплатят непредвидения разход, който води и до оскъпяване на крайния продукт, подчертават още от Алианса.

 2. Да се признават сертификатите за поставени ваксини и за антитела, така че техните притежатели да преминават границата ни при облекчен режим. Към момента ваксинираните и преболедувалите вече Ковид-19 трябва да спазват всички задължителни и за останалите туристи процедури. От Алианса настояват те да бъдат освободени от задължителните ПСР тестове и да се изработи и приеме ясен регламент за тези гости. По този начин страната ни ще бъде по-привлекателна за чуждестранните гости, а за българските граждани това ще бъде важен стимул за увеличаване на желаещите да се ваксинират, подчертават от бизнеса. Приемането на подобен регламент може да се случи чрез двустранни междудържавни споразумения, най-малкото със съседни наши държави или със страни, които са стратегически пазари за българския туризъм, обясняват в писмото си до политическите сили от 13-те туристически организации. По отношение на българските граждани е само въпрос на вътрешна далновидна политика и желание, за да има рестарт в икономиката и нашия сектор, категорични са от Алианса.

 3. Необходимо е договаряне на зелени транзитни коридориза преминаващите туристи от Украйна, Молдова и Беларус, както и такива за преминаващите през Сърбия туристи от централна Европа, твърдят от бизнеса. Освен това гостите, ползващи тези коридори, трябва да могат да ползват всички ГКПП на страната, а не както през предходния сезон да се допускат само през Русе, което увеличава транспортните разходи и дължината на автобусните преходи, правейки ваканциите у нас по-неизгодни. Или пък да се прави протекционистка, но не достатъчно мотивирана и неработеща политика с отварянето на само един пункт с Гърция, се казва още в писмото.

 4. Необходимо е заетите в туристическия сектор да бъдат ваксинирани приоритетнос избрана според специфичните им здравословни особености от тях ваксина. Имунизацията на персонала не бива да е задължителна, но от Алианса сме уверени, че служителите в сектора са отговорни и работещите на първа линия ще се ваксинират. Такава готовност изразиха над 85 000 души, които сме заявили, чрез браншовите организации до Министерство на Туризма, припомнят от сектора. Приоритетна имунизация на заетите в туризма е предприета към момента от редица държави, за да се гарантира спокойствието и безопасността на бъдещите туристи. Практиката досега показва, че подобни дестинации се радват на голям интерес, а случаи на заразени гости няма, се казва в писмото до парламентарно-представените политически сили. Всъщност и у нас няма туристи, заразени по време на почивката си, но върху този факт не се акцентира достатъчно, а приоритетна ваксинация на персонала би дала и още един довод в тази насока, допълват от Алианса.

 5. Властите спешно трябва да излязат с позиция, че страната ни се отваря към туристическите пазари на Русия, Беларус и Казахстан. И незабавно да започне да издава входящи визи за техните граждани, така че при отваряне на границите да имаме вече осигурени кандидат – туристи, настояват от бизнеса. Според членуващите в Алианса организации е необходимо и да се подчертае, че страната ни има готовност да осигурим спокойна и безопасна ваканция на туристите от тези държави. Освен това е задължително консулската служба да се ангажира да започне да издава визите за максимум три дни. Още повече, че към днешна дата е пределно ясно, че резервациите и за това лято, които ще станат факт, само ако се вземат тези спешни мерки, ще са в последната минута. Затова и експресните визи за този сезон трябва да се издават на същите цени, на които се плащат и обикновените визи, подчертават от Алианса. Задължително е визовите центрове да имат готовност да издават нужните документи в максимално кратки срокове и максимално евтино. Трябва да се има предвид, че за страната ни ще се издават отделни визи, тъй като шенгенските, с които разполагаха туристи от тези страни вече са изтекли, а заради кризата не са подновявани. И ако затрудняваме пристигането на гостите от тези основни за страната ни пазари у нас, то те ще предпочетат конкурентните ни съседки Гърция и Турция, които предлагат евтин и лесен електронен вариант, категорични са от туристическия бизнес.

 6. Карантинните стаи в курортните хотели за туристите с COVID-19 да не бъдат в хотели с други гости, а болниците в големите ни морски градове Бургас и Варна да поемат ангажимент да приемат при нужда болни туристи, настояват още от Алианса. А за леките случаи да бъдат осигурени карантинни хотели извън курортите.

 7. Държавата да договори с банките нисколихвени кредити за оборотни средства, така необходими за местата за настаняване, които трябва да стартират вече настъпилия сезон и да могат да покрият частично най-належащите разходи, произхождащи от отварянето му, призовават за пореден път представителите на сектора. От Алианса са категорични, че без финансова помощ и подкрепа от държавата, хотелите няма да могат да отворят през това лято. Затова от сектора от месеци настояват вслучай че държавата не може да постигне съгласие с банките, да поеме ангажимент при желание на собствениците на хотели да осигури ликвидно финансиране, като изкупи до 25 на сто от дяловете на хотелските компании с опция за обратно изкупуване. Не бива да се забравя, че хотелиерският сектор е единственият бранш, който не беше компенсиран от държавата по никакъв начин за невъзможността си да работи, подчертават още от Алианса. Въпреки че хотелите официално не бяха затворени, при неработещи ресторанти, спа центрове, намален капацитет и ограничения за пристигане на чужди туристи, местата за настаняване реално са на ръба на оцеляването вече над година, без да получат каквото и да е обезщетение от държавата за наложените рестрикции, припомнят 13-те организации. Въпреки писмата до институциите с предложения да се обезщетят хотелиерите с 30 % от спада в 2020 спрямо 2019 г., досега няма никаква реакция от управляващите. За да се подпомогне бързо и ефективно хотелиерството, от Алианса настояват за нова по-опростена процедура за компенсация, а именно всички хотели със спад на оборота от 30 и повече на сто да получат субсидия за всяка налична хотелска стая в размер на 2000 лв. за стая, с които да се покрият разходите за отваряне, наемане на персонал и постоянни разходи.

 8. Да се отдели специален бюджет за дигитална реклама на туризма. В момента страна ни е “невидима” като дестинация, а ефективността от подобен бюджет ще е значително по-голям от отделяния за ТВ промоционални клипове се казва в писмото.

 9. Стимули за туроператори, които водят гости по суша по същия начин, по който се дават и за гостите, пристигнали със самолет. Отделно държавата да плаща и по 5 евро за маркетинг за доведен турист. Както и да се раздадат ваучери за ваканция у нас на всички българи и да се разшири обхвата на ваучерите за храна, така че те да могат да се ползват и за почивка. За сведение, подобни стимулиращи мерки нашите конкуренти въведоха за пристигнали чужди туристи, т.е. предоставят им по 200 евро, твърдят от бизнеса. Освен това е задължително и чадърите и шезлонгите на плажа да станат безплатни, категорични са от Алианса.

  10. Ясен принцип за затягане и разхлабване на мерките. При последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов например бяха отворени ресторанти и търговски центрове, както и е разрешено провеждането на културни мероприятия при максимална заетост от 30%. В същото време обаче, остават забранени всички събития и семинари, както и екскурзии. Представителите на бизнеса не разбират логиката как опера и театър при 30% са безопасни, а конферентни зали при същата заетост крият риск, се казва в писмото на Алианса до политическите сили. При условие, че всички конферентни центрове и хотели със зали за събития инвестираха в инсталиране на различни системи за пречистване на въздуха, които минимизират риска от предаване на вируса. Организираните екскурзии в страната и чужбина също са забранени, при условие че в 99% от случаите туристите се нуждаят от отрицателен тест, за да преминат границата, подчертават още от бизнеса. В същото време редовните самолетни линии и междуградския транспорт работят, без винаги да имат изискване за тестове и маски. В този смисъл провеждането на организирани екскурзии у нас и в чужбина е значително по-безопасно от “разрешените” междуградски и градски автобусни превози, се казва в писмото на Алианса. Още повече, че световни проучвания са категорични, че конферентни събития и екскурзиите са сред най-безопасните дейности по отношение разпространението на Ковид-19. Затова организациите настояват и тези “забранени” дейности да бъдат разрешени, тъй като са значително по-малко рискови от позволените посещения на търговски центрове, големи вериги магазини и междуградски превози.

 11. Политическата несигурност и неяснотите около формиране на кабинет, които рефлектират върху туризма само дни преди времето, в което реално трябва да стартира туристическият сезон са силно притеснителни, подчертават още от Алианса. Страната ни вече закъснява с мерките, които би трябвало да осигурят спокойствие у туристите, както и подкрепа за бизнеса, а оттам и реализация на летния сезон, твърдят от бизнеса. Изключително притеснителна е и неизвестността относно това кой ще застане начело на туристическия сектор. От Алианса са категорични, че предвид предстоящия труден и дори почти невъзможен сезон и необходимостта от спешни мерки в сектора начело на бранша задължително трябва да е експерт, човек с дългогодишен опит и познания, за да не се налага тепърва да се запознава с проблемите, трудностите и възможните им решения. Кризата не е подходящо време за експерименти, подчертават от бизнеса. От Алианса изказват и готовност да участват в разговори и срещи както при избора на експертите, които ще взимат важните решения за индустрията, така и с предложения и пълна информация за случващото се в сектора и действията на нашите конкуренти. „Вярваме че парламентарно представените политически сили ще проявят здрав разум и няма да доведат, чрез необмислени или без експертни рокади до задълбочаване на проблемите в сектора“, се акцентира в писмото до парламентарно-представените политически сили, подписано от 13 организации.

От Алиансът припомнят още, че сектор Туризъм формира близо 14 на сто от БВП. И подчертават, че без тези и още спешни действия страната ни не само няма да има летен сезон, но бездействието може да доведе и до пълна смърт на туризма, който през последната година е в будна кома. Европа вече работи за рестарт в икономиката, а ние все още говорим за оцеляване, се казва още в писмото. От организациите очакват не само да се предприемат веднага посочените спешни мерки, но и да се провеждат бързи и навременни срещи с адресатите на писмото за решаване на възникнали и съществуващи проблеми.

Писмото е подписано от председателите на 13-те организации, членуващи в Алианса на туристическата индустрия в на България: БХРА – Георги Щерев – Председател на УС, БАТА – Георги Рачев – Зам. Председател на УС, ОБТ – Павлина Илиева – Председател на УС, Сдружение Туризъм – Венцислав Кръстев – Председател на УС, АБТТА – Димитър Попов – Председател на УС, АЕБ – Николай Миндов – Председател на УС, БАЕТ – Димчо Тодоров – Председател на УС, АСЕТИ – Иван Иванов – Председател на УС, Планини и хора – Любомир Попйорданов – Председател на УС, СЕБ – Христина Неделчева – Председател на УС, НАСТ – Станимир Станков – Председател на УС, БПС – Петър Стоянов – Председател на УС, ФШШПБ – Иванчо Йотов – Председател на УС.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати