Новини Събития

Много адреналин и първо международно офроуд домакинство за Велинград

   
Много адреналин и първо международно офроуд домакинство за Велинград

Разговарям с председателя на „Офроуд клуб 4х4  Велинград“  Евгени Янкулов и със Златко Златанов – зам.-председател на БХРА и председател на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“.

Г-н Янкулов, след два дни Велинград ще бъде домакин на първия кръг от Националния шампионат по крос кънтри рали и България трофи чалъндж. Как приемате избора на Автомобилната федерация?

В последните 7 години състезанията се провеждаха в Кърджали и за  първи път домакинството на това мероприятие се възлага на Офроуд клуб 4х4 Велинград. Предполагам, че от федерацията са оценили усилията на нашия клуб и перфектната организация на трите събора, които направихме и така логично дойде поканата Велинград да бъде домакин на първия кръг от Националния шампионат.

Тук му е мястото да изкажа огромната си благодарност към целия клуб, приятели и съмишленици и, разбира се за подкрепата на община Велинград и кмета д-р Костадин Коев, както и на колегите от Горско стопанство. Без техните усилия и ентусиазъм нямаше да се случат всички събития, които направихме през последните години. Още едно признание за нас е, че предстоящото състезание се рекламира и от предаването „Тото-шанс“, а зад нас отново е помощта от спонсори и приятели.

Колко участници ще се включат в състезанието? Все пак то се провежда в условията на пандемия.

60 са екипажите, които са разпределени в 4 класа. Те ще се впуснат в офроуд надпреварата и ще изминат над 300 километра по трасетата в околностите на населените места от велинградска община. Имаме участници от Гърция, Турция, Италия, Румъния и Казахстан. Международното участие можеше да бъде още по-представително, но задължителната карантина след пребиваване в България отказа доста участници в състезанието. Направихме всичко, което трябва състезанието да се проведе при спазването на задължителните противоепидемични мерки.

Кое е следващото събитие, което предстои?

На 28, 29 и 30 май ще се проведе IV-ят офроуд събор – Велинград 2021. Щастлив съм, че нашият събор се превърна в едно от най-големите събития от този род в страната. Вярвам, че  за пореден път ще съберем стотици любители на екстремните преживявания, както и приятели на туристическа дестинация Велинград.

Както знаете нашият клуб е член на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“, които всяка година ни оказват подкрепа за настаняването на стотиците гости и участници, чрез туристическа агенция „БУЛРАЙЗЕН“. Освен това Сдружението ни помогна финансово за направата на композицията с майката и мечетата, които посрещат гостите на града ни.

Убедени сме, че имаме много идеи, които да обсъдим и реализираме заедно, за да направим Велинград още по привлекателен и атрактивен, както за хората, които живеем тук, така и за гостите, избрали СПА столицата на Балканите за почивка и релакс.

Вие направихте първия по рода си „СПА уикенд събор на атрактивни американски автомобили“, който бе събитие точно в тази посока. Да очакваме ли следващо такова?

Заедно с Федерацията по водомоторни спортове ще организираме кръг от Националния шампионат, който ще се проведе на яз. Батак през лятото. Водните спортове също имат много привърженици, а  морето не е единственото място, където те могат да се практикуват. Цигов чарк се утвърди като привлекателен курорт с много добри хотели и къщи за гости, така че една такава проява със сигурност ще привлече много туристи и любители на водомоторните спортове.

Г-н Златанов, каква е Вашата оценка за събитията, които организира „Офроуд клуб 4х4 – Велинград“?

Това, което в известна степен липсва на СПА столицата на Балканите са впечатляващите атракции и развлечения. Събитията, които организира офроуд клуба пълнят точно тези дефицити. Радвам се, че в лицето на Евгени Янкулов и членовете на „Офроуд клуб 4х4 – Велинград“  намерихме един инициативен човек и много приятели, с които мислим в една посока – Велинград да бъде най-прекрасното, интересно и привлекателно  място в страната, където гостите да идват с удоволствие.  Щастлив съм, че тези сплотени и сърцати велинградчани са част от голямото семейство на  „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“, защото с действията си те доказаха, че когато сме заедно и гледаме в една посока – нещата се случват. Те получиха подкрепата и уважението на всички, след перфектната организация на офроуд съборите и благодарение на техните задружни усилия Велинград спечели адмирациите на колегите им от цяла България. Не мога да не отбележа и факта, че със свои средства и с помощта на приятели, членовете на „Офроуд клуб 4х4 – Велинград“ осъществиха много благотворителни и доброволчески инициативи. Ще се радвам да работим и да подкрепяме още такива хора, като тях./velingrad-bg.com



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати