Анализи

Как ще се почива в България това лято

   
Как ще се почива в България това лято

Стоим много назад в сравнение с нашите съседи в подготовката за предстоящия туристически сезон, предупреди пред БНР Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Държавите около нас са много активни. Гърците договориха преференциални условия с Израел, с Великобритания, с Румъния. Преди да бъде приет европейски регламент как ще се пътува, те приеха, че може да се пътува, когато са ваксинирани, когато са боледували или имат отрицателен PCR тест, обясни той.

Дори казаха на руснаците, че ще ги приемат със „Спутник V“, без да е одобрена от ЕК. Турците направиха абсолютно същото. Рекламират си и заявяват ясно и конкретно, че са готови да посрещат гости. Започна ударна ваксинация на работещи в туризма в Гърция и в Турция, ще бъдат ваксинирани всички на две фази, допълни експертът.

По думите му, ако нямаме Великден, отварянето на хотелите ще се забави, като най-рано ще се случи за абитуриентските балове „Аз очаквам около 1 юни ние да отворим нормално. Това означава, че губим 30 дена.“, каза Димитров. И напомни, че все още няма регламент при какви условия ще посрещаме чуждестранните туристи.

Според Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, трябва да се отчита и политическото решение на всяка страна, която би пуснала своите туристи към съответната дестинация. Той даде пример с Турция, която се подготвя за сезона, но Русия спря нейните туристи с вече направени резервации за Турция.

Драганов припомни, че в курортите ни през изминалата година не е имало случаи и огнища на коронавирус, което по думите му е огромно предимство. „Нещо, с което не може да се похвали нито Гърция, нито Турция.“

Според Румен Драганов, ако една държава, например Великобритания, отправи препоръка към туристите да посещават страната ни, ние не трябва да спираме този поток с тестове на границите. „В туризма в такъв филм не трябва да влизаме.“

„Ние обслужваме тези фирми за PCR тестове и цялата мафия около тях и ние купуваме стъкло срещу диаманти. Това е цената на PCR теста“, коментира Драганов в предаването „Преди всички“. Българското правителство трябва да вземе решение само туристите от определени страни да представят PCR тестове, смята Румен Драганов.
 
„Както въвеждаме електронния сертификат, така въвеждаме електронни визи, включително за Русия и ето ви решаване на проблема.“ Сертификатите за ваксинация нямат никакъв шанс, подчерта Румен Драганов.

„То е като в онзи виц за оня, който изпуснал влака за Букурещ, пита къде е влакът, влакът тръгна, и той – как ще тръгне, като билетът е в мене. Какво значение, че имаш сертификат? Всички казаха, че този сертификат не е доказателство, че не си преносител, че не си болен, може да си два пъти ваксиниран, но ако току-що си бил в близък контакт със силно болен и върху себе си носиш какво ли не, ти си преносител.“, каза той.
 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати