Новини Транспорт

Концесионерът на Летище София преведе 660 млн. лв. на държавата

   
Концесионерът на Летище София преведе 660 млн. лв. на държавата

660 млн. лв. от концесията на Летище София постъпиха в държавния бюджет. Това заяви министърът в оставка на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, цитиран от бТВ.

Днес той подписа писмото за приключване съгласно концесионния договор, с което двете страни потвърждават, че предварителните условия по договора са изпълнени.

От ведомството уточняват, че съществено условие за подписване на писмото за приключване е било постъпване на първоначалното концесионно възнаграждение в държавния бюджет.

Посочва се, че началната дата на концесията на „СОФ Кънект“ АД настъпва днес, 19 април 2021 г.

„Това е най-голямата инвестиция в летищна инфраструктура в България. Първоначалното плащане е в огромна помощ за бюджета, с оглед на световната финансова и икономическа криза в този момент. Ще бъде гарантирана устойчивостта на услугите спрямо авиокомпаниите и пътниците“, коментира министър Росен Желязков.

В началото на месеца от БСП обявиха, че сделката е в нарушение на националния интерес заради отлагане на годишните плащания на концесията за период от 10 г. От правителството тогава заявиха, че сумата не се опрощава или намалява и ако договорът се прекрати – държавата ще загуби първоначалното концесионно възнаграждение.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати