Новини

Официално! От 1 май ще се влиза с ваксинационен сертификат в България

  23.04.2021 14:19  
Официално! От 1 май ще се влиза с ваксинационен сертификат в България

От 1 май 2021 г. ще се влиза с ваксинационен сертификат в България за началото на летния сезон. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг. Вторият вариант е с отрицателен PCR тест или утвърдени антигени тестове. Третият е с документ за антитела, като преболедуването да е до 6 месеца преди влизането в страната. Преболедуването ще се доказва с резултат от тест. Предстои издаването на заповедта днес.

За мярката настояваше туристическият бранш, за да започнат записванията на чуждите туристи за България. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова също отдавна изпрати писма до здравните власти за разписване на правила за влизане в страната. Те обаче доста се забавиха, а британските и германските туроператори вече анулираха програмите си за българското Черноморие за началото на сезона през май и юни.

Почиващите българи в чужбина също ще могат да се прибират у нас с един от трите документа, освен ако не са посочени допълнителни изисквания за конкретна дестинация, уточниха за TravelNews от здравното министерство.

Мирослав Иванов