Турагенции

Мерките за подпомагане на бизнеса отново буксуват

  27.04.2021 10:37  
Мерките за подпомагане на бизнеса отново буксуват

Българските туроператори и туристически агенти са сериозно обезпокоени от липсата на яснота за последващо подаване на документи по мерките за запазване на заетост и по третата фаза на процедура BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“
ОБТ, най-голямата организация на туроператорите и туристическите агенти в България, алармира, че браншът е сериозно обезпокоен от липсата на информация кога ще бъдат отворени двете програми за подпомагане на засегнатите от кризата сектори на икономиката – мярката по ПМС 151 (60/40) и мярката по РМС 429, както и на третата фаза на процедура  „BG16RFOP002-2.095 - Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

Обръщаме се към Правителството и към Народното събрание с въпроса кога ще стартират тези процедури, при отнето правото да работим и обективно жизненоважно значение на подкрепата за оцеляването на туроператорите и туристическите агенции до рестарта. 

Туроператорската дейност е най-пострадалият сектор на икономиката в условията на безпрецедентна криза и е единственият, който вече 13 месеца не е в състояние да работи. Работодателите в сектора разчитат на мерките по ПМС 151 и по РМС 429 за осигуряване на заплатите на персонала, които запазиха по време на изключително дългата криза. Работниците трябва да получат навреме възнагражденията си, независимо от политическата ситуация в този момент.        

Фирмите туроператори и туристически агенти са в невъзможност да осигурят ликвидността си, без обещаната подкрепа за месец април под формата на подпомагането по трета фаза на програмата за затворените бизнеси - процедура BG16RFOP002-2.095. Краят на месец април вече чука на вратата, а процедурата дори не е стартирала. Все още не са финализирани и плащанията към фирмите по втората фаза.

Обещаната подкрепа на най-засегнатия сектор от икономиката не трябва да бъде подценявана, защото кризата не е приключила и ни чакат тежки месеци.  Анкета

Коя дестинация предпочитате за лято 2021?


Резултати