Анализи Събития

Археолози откриха 110 гробници в Египет

  28.04.2021 18:45  
Археолози откриха 110 гробници в Египет

Египетски археолози са открили 110 гробници на древно място в делтата на Нил, съобщава Министерството на туризма и антиките на страната.

Гробниците, някои от които с човешки останки вътре, са намерени в археологическия обект Кум ел-Хулган в провинция Дакахлия, на около 150 километра североизточно от Кайро, съобщава министерството.

Те включват 68 гробници с овална форма, датиращи от преддинастичния период, който се определя от 6000 до 3150 г. пр. н. е., заявява министерството.

Открити са и 37 гробници с правоъгълна форма от Вторият преходен период в историята на Древен Египет (1715-1554 пр.н.е.) и обхващащ времето на XV—XVII династии. Това е времето след Средното царство и началото на Новото царство. Периодът е най-известен с появата на хиксосите, семитски народ управлявал древен Египет.

Останалите пет гробници с овална форма датират от периода Накада III, който обхваща около 3200 г. пр. н. е. до 3000 г. пр. н. е. На този археологичен период съответства Нулевата династия на Древен Египет е част от т.нар. Додинастичен период. Периодът продължава до управлението на Първата династия. 

Археолозите са открили в тези гробници и човешки останки от възрастни и деца, заедно с погребални ритуални предмети и керамични съдове, съобщава министерството.

Откритието е последното от поредица археологически открития през последните години, за които Египет търси публичност с надеждата да съживи своя туристически сектор. Туризмът е силно засегнат от сътресенията след Египетската революция през 2011 г. и сега пандемията от коронавирус.

Мирослав Иванов, Луксор