Новини

Мумията и гробницата на Тутанкамон впечатляват българите

   
Мумията и гробницата на Тутанкамон впечатляват българите

Гробницата и мумията на Тутанкамон впечатляват българските туристи в Долината на царете край Луксор в Египет. Това заяви Сергей Нейков, екскурзовод към туроператора "Абакс". Билетът за влизане струва 300 египетски паунда, което е около 30 лв. От местния музей разрешиха на екипа на TravelNews да снима мумията на момчето - фараон. Показваме снимките за всички българи и туристите, които тръгват за Великден и майските празници към Египет. Самата гробница може да бъде снимана от всички, но без светкавица, за да не бъдат разрушавани рисунките. Мумията не е позволено да бъде фотографирана. Това правило важи и за другите погребални храмове на фараоните.
 
 
Златният саркофаг на Тутанкамон не се намира в гробницата. Той е изваден от нея и се намира в Египетския музей в Кайро. Британският археолог Хауърд Картър открива гробницата в Долината на кралете в Луксор през 1922 г., обяснява Сергей Нейков. Тя се оказва недокосната и съдържа около 5000 други артефакта. Мнозина смятат, че телесните останки на Тутанкамон са прокълнати, тъй като отварянето на гробницата било последвано от множество смъртни случаи на хора, участвали в откриването ѝ. Археолози, дори техни близки роднини, загиват от тежки болести или при странни обстоятелства, затова много хора в Египет твърдят, че това не е било случайно.
 
Саркофагът на Тутанкамон и богатата колекция на предмети от неговата гробница, се очаква да бъдат главните експонати в новия „Голям египетски музей”, който ще бъде близо до пирамидите в Гиза.
Тутанкамон, фараон от 18-та династия, е властвал над Египет от 1332 до 1323 пр. Хр., разказва на туристите екскурзоводът от "Абакс" Сергей Нейков. Историците вярват, че той е взел властта, когато е бил на 10 години. Смъртта му на 19 г. и до днес не е напълно разгадана. Някои специалисти твърдят, че е умрял при нещастен случай, а други, че е бил ликвидиран.
 

Гробницата на Тутанкамон (Tomb of Tutankhamun) е една от най-популярните туристически и исторически забележителности в цял свят. Тя е част от безценното историческо минало на Египет, което е родоначалник на цяла една древна цивилизация, станала основа на модерното общество. Част е от „най-великия музей на открито”, който всъщност представлява Долината на царете край историческото египетско селище Луксор. Той е един от многото фараони, погребани там. Долината на царете е най-голямата историческа ценност и най-посещаваната туристическа дестинация в Египет. Цялото име на фараона е Небхеперура Тутанкамон, познат още и като Тутанхамун (в египтологията Тут-Анх-Амун) от осемнадесетата династия. 
 
Младият фараон е погребан в 4 позлатени ковчега, които са поставени един в друг и 3 саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит. Вътре е имало безброй несметни богатства – бижута, скъпоценни предмети, различни скулптури и статуи, както и бурканчета и контейнери с благоуханни аромати.
За първи път мумията на Тутанкамон е изложена без саркофаг в неговата гробница край Луксор на 4 ноември 2007 година. Специалистите единодушно достигат до извод, който разтърсва научните среди, а именно, че младият фараон е починал от естествена смърт, а не е бил убит от приближените си.
 
Сергей Нейков, екскурзовод на "Абакс" на място 
 
Версията, че Тутанкамон е умрял от нанесен му по главата фатален удар е напълно отхвърлена - черепът няма следи от характерните поражения. През 2010 година, след изследване на мумията с медицински скенер се установява, че най-вероятната причина за смъртта е малария, съчетана с инфекция след счупване на крака.
 
Мирослав Иванов, TravelNews
Луксор


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати