Анализи

Откриването на Дисниленд подчертава обрата на COVID в Калифорния

   
Откриването на Дисниленд подчертава обрата на COVID в Калифорния

Преди 4 месеца най-гъсто населеният щат в Америка се бореше да се справи с нарастването на хоспитализациите поради коронавирус, който остави пациенти в палатки на открито и причини стотици смъртни случаи всекидневно, пише “Асошиейтед прес”.

 

Днес Дисниленд, световноизвестният тематичен парк в Калифорния, ще отвори врати отново за посетители след безпрецедентно 13-месечно затваряне, което, надяват се туристическите служители, е знак за справяне на щата с пандемията. Засега паркът допуска само посетители от щата и работи с ограничен капацитет. Каролайн Бетета, президент и главен изпълнителен директор на държавната агенция за туризъм Visit California, каза:

“Настоящото отваряне има толкова символичен характер, че наистина определя количествено, че най-накрая излизаме от COVID.”

Новината идва на фона на това, че Калифорния може да се похвали с най-ниския процент на потвърдени коронавирусни инфекции в страната и повече от половината от населението, отговарящо на условията за ваксинация, е получило поне една доза от имунизациите. Това е драматичен обрат от декември, когато болниците в щата се изчерпаха откъм легла в отделенията за интензивно лечение и лекуваха пациенти при превишен капацитет.

Сега децата се завръщат в училище, магазините и ресторантите разширяват бизнеса си, а губернаторът Гавин Нюсъм определи 15 юни като целева дата за по-нататъшно отваряне на икономиката, макар и с някои ограничения, свързани със здравето.

Тематичните паркове бяха сред последните бизнеси, на които беше разрешено да отворят врати отново в Калифорния, а Universal Studios и други вече работят отново. Това е контраст с щатите с по-малко ограничения като Флорида, където курортът на Magic Kingdom на Disney World работи и то на фона на по-нисък от обичайния си капацитет в сравнение в миналия юли.

Друг основен увеселителен парк в САЩ, Cedar Point на Охайо, отвори миналото лято и ще го направи отново през предстоящия сезон – само този път той няма да изисква маски на разходки или на открито, където тълпите могат да бъдат избегнати.

Докато Калифорния продължава да “обезсърчава силно” всеки, който иска да посети щата като турист, туристическата индустрия се ангажира със забавено търсене от страна на своите 40 милиона жители за завръщане. Освен това рекламна кампания насърчава калифорнийците да пътуват в границите на щата, отразявайки терена, направен след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. Бетета заяви:

“Върнахме се към тази книга за игри. Тогава беше много успешно за нас и се надяваме така да бъде и сега.”

Дисниленд е основен икономически двигател в Калифорния, привличайки близо 19 милиона посетители допреди година, когато дойде коронавирусът, според Themed Entertainment Association. Той и други подобни атракции бяха затворени през март 2020 г., когато Нюсъм наложи първата национална заповед за спиране в държавата.

Паркът и съседният Disney California Adventure ще бъдат отворени отново с капацитет, който в момента е ограничен до 25% според държавните здравни правила. Изискват се резервации, прегръдките и ръкостисканията с Мики и други герои са забранени, а известните паради и фойерверки са отложени заради ограничаване на стълпотворение.

В момента Калифорния позволява на жителите на щата и на напълно ваксинираните посетители извън щата да посещават тематични паркове. Щатът може да отвори икономиката си по-пълноценно на 15 юни, при условие че предлагането на ваксини е достатъчно и хоспитализациите останат стабилни и ниски.

С щат с толкова много хора обаче, затворени за толкова дълго време, дори вътрешният туризъм може да бъде огромен тласък. Плюс това, калифорнийските паркове на Дисни отдавна имат лоялна местна база от фенове, докато местата му във Флорида разчитат по-силно на международни туристи, каза Кариса Бейкър, асистент по тематичните паркове и управление на атракции в Университета на Централния колеж по хотелиерски мениджмънт във Флорида. Бейкър беше категорична:

“Когато се отворят отново, вероятно веднага ще достигнат допустимия капацитет, независимо от това какъв е и то само защото има толкова много местни жители, които искат да посетят калифорнийските паркове за забавление.”

35-годишният Зак Болгер е сред тези посетители. Преди затварянето той пътува с кола половин час от окръг Лос Анджелис два или три пъти седмично с приятелката си, за да посетят парка. А нея среща именно в Дисниленд, където тя работи преди това. Болджър, който има билети за деня на отварянето на Дисниленд, споделя:

“Само като се разхождаме по Главна улица и гледаме тухлите по нея и поглеждаме към магазините или нагоре до прозореца на Уолт със свещта в нея, всички тези неща ни носят много щастие.”

И още:

“Определено очакваме с нетърпение разходките, но ако Дисниленд беше казал за отварянето си: “Всички атракции са затворени, можете само да се разхождате”, пак щяхме да си купим билети.”

Възобновяването на работата също е добра новина за служителите на тематичния парк, които искат да се върнат на работа и собствениците на хотели и магазини в околния град Анахайм, който има дефицит от 109 милиона долара поради затварянето, свързано с пандемията, каза Майк Листър, говорител на града.

Кметът на Анахайм Джей Бърес заяви, че конгресният център на града е регистрирал повече от 300 анулирания след пандемията и до момента е резервирал около една четвърт.

Някои събития може да не се дължат на завръщане по Западното крайбрежие в продължение на години или да бъдат преместени в щати с по-малко ограничения, каза Бърес, но добави, че смята, че възобновяването на Дисниленд и други атракции е обещаващо. Той сподели още:

“Ние не сме изключение от останалите, но поне виждаме светлина в тунела за бъдещето.”

Очаква се Дисниленд да отвори отново популярните си атракциони като Космическата планина и Летящия слон Дъмбо. Но ще има промени в парка, като се изисква носене на маски и няма предвидени театрални представления на живо. По този начин Дисни стартира в тематичния си парк във Флорида и постепенно се връща към забавленията, обясни Бейкър.

По-рано тази седмица Дисниленд запали своя отличителен белег на замъка “Спящата красавица” и пусна видеопоклон пред служителите. 

“Предстои голямо голямо красиво утре за всички нас”, каза Кен Потрок, президент на курорта Дисниленд.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати