Събития

Проект за милиони връща оригиналния вид на Колизеума

   
Проект за милиони връща оригиналния вид на Колизеума

Древният римски Колизеум отново ще се сдобие с етаж, благодарение на нов, високотехнологичен проект. „Това е необикновен проект”, изтъкна министърът на културата Дарио Франческини. Плановете са за създаване на гъвкав под, който да даде на туристите по-ясна представа за това как е изглеждала арената, когато гладиаторите са се били на нея до смърт.

„Ще можете да вървите по него и да отидете до центъра на Колизеума, като го видите по същия начин, както посетителите до края на XIX век“, заяви Франческини.

Последният етаж е премахнат от археолозите, за да се види по-добре лабиринтът от стаи и коридори, които се намират под арената, като никога след това не е бил напълно заменен, припомня „Ройтерс”.

Италианска фирма „Milan Ingegneria” спечели поръчката за проектиране на новата настилка на стойност 18,5 милиона евро и се ангажира да завърши проекта до 2023 година.

Дървената платформа ще бъде съставена от стотици летви, които могат да се въртят, за да внесат естествена светлина в подземните камери, които някога са били жилища на гладиаторите и животните преди тяхната смъртоносна битка.

Построен преди 2000 години, каменната арена е била най-големият амфитеатър в Римската империя с до 70 000 места. В него са се провеждали гладиаторски битки, екзекуции и лов на животни. Новият под ще позволи той да бъде напълнен с вода, за да се направи възстановка на морските битки.

Колизеумът е най-популярната туристическа атракция в Италия, привличайки около 7,6 милиона посетители през 2019 г., преди да настъпи коронавирусът, пише БГНЕС.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати