Новини Турагенции

Ваксинираните българи ползват зелен коридор на летище София

   
Ваксинираните българи ползват зелен коридор на летище София

Българите с ваксинационни сертификати, които се прибират от почивки в чужбина покрай Великден, преминават без проблем при здравните власти на летище София, установи проверка на Travelnews при завръщането на наш репортер от Египет. Те не попълват допълнителни документи и ползват бърз зелен коридор. Същото важи и за преболедувалите COVID-19, но трябва да покажат документ за положителен PCR или антигенен тест. Тестът трябва да датира от не повече от 6 месеца преди датата на влизане в страната. Този документ ще се признава от 14 дни до 6 месеца след доказването на инфекцията, тъй като няма достатъчно информация колко дълго продължава имунитетът след преболедуване. След изтичането на 6-те месеца трябва да се ползва някой от другите 2 варианта: ваксинационен сертификат или отрицателен PCR (антигенен) тест.

Всички останали пътници попълват декларация, че ще бъдат под карантина до излизането на отрицателен PCR или антигенен тест, който трябва да бъде направен в рамките до 24 часа от пристигането в България. Резултатите трябва да бъдат изпратени на съответната регионална РЗИ, за да бъдете освободени от карантина. Опашките и струпването на хора на летище София се получават именно на местата за попълване на декларации. След това се преминава към паспортен контрол.

От туроператора "Абакс" осигуряват за прибиращите им се клиенти безплатен трансфер от летището до лабораторията "Рамус" в Дружба. Те ползват отстъпка от 50% и PCR тестът струва само 50 лв. Отделно на летище София в залата за заминаващи на терминал 2 има мобилна лаборатория на Swissport и "Геника", където правят PCR и бързи антигенни тестове, като резултатите излизат от 15 минути до 2 часа. Цената на PCR теста е 130 лв. Новите мерки за влизане в България са в сила от 1 май 2021 г.

За великденските и майските празници около 3500 българи предпочетоха да пътуват до Египет, показва справка сред туроператорите. Те организираха към 20 чартъра до курортите Хургада и Шарм ел-Шейх, като някои са комбинирани и със столицата Кайро. Полети има предвидени и около 6 май. Египет изисква отрицателен PCR тест за влизане, който да е направен до 72 часа преди пристигането. Ваксинационните сертификати все още не дават зелен коридор в арабската страна.

Дестинацията ще бъде предлагана за първи път през цялото лято – юни, юли и август, и традиционно през есента. Летният сезон в Египет започна през април и продължава до началото на ноември. Цените започват от около 900 лв. на човек за all inclusive за хотел 4 звезди в Хургада, със самолетните билети за чартъра и трансферите от летището до хотела, и обратно. В пакета влиза още посещение на пирамидите в Гиза и Египетския музей в центъра на Кайро. Отделно ако искате да посетите Луксор и Долината на царете се плаща около 190 лв., където екскурзията е целодневна с автобус от Хургада. Пътуването е 4 часа в едната посока. Не е за изпускане екскурзия с корабче с прозрачно дъно в Червено море. Вижда се морският свят – цветни риби и коралите. За любителите на шнорхелинга и гмуркането това е най-доброто място в света след Големия бариерен риф.

Най-много чуждестранни групи в Хургада има от България, Румъния, Украйна, Беларус и Сърбия, които празнуват православния Великден. Западноевропейски туристи няма. От няколко години в Египет няма руски туристи, защото са имали забрана. Тя обаче пада от този месец и се очаква до края на май курортите да бъдат пълни с руски туристи.

Покрай почивните дни за Великден и майските празници, включително 6 май около 30 000 българи са в чужбина, показват данните на туроператорите. Много туристи са слели почивните дни между Възкресение Христово и Гергьовден. По този начин великденската им ваканция ще продължи около 10 дни. Други дестинации, до които пътуват българите за празниците са Дубай, Доминиканската република, Малдивите и Йордания, за където също има чартъри.

Мирослав Иванов, Хургада – Кайро – София



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати