Видео

Пирамидите в Гиза, Египет

  04.05.2021 11:49  

Най-известни от египетските пирамиди са трите пирамиди на Хеопс, Хефрен и Микерин. Те са разположени в права линия. Архитект и главен надзирател на строежа е Хемон, роднина на фараона Хуфу. Пирамидите се намират на западния бряг на Нил, в Мемфиския некропол. Древните египтяни вярват, че това е земята на смъртта, защото на запад залязва Слънцето. Техните домове са се издигали на източния бряг на реката.

Най-голяма е пирамидата на Хеопс (с височина 147 m и дължина на всяка от четирите страни 230,4 m), която е почти изцяло запазена. Липсват мраморната облицовка и върхът ѝ. Външната облицовка на пирамидата е открадната и вероятно използвана в строежи в Кайро. Пирамидата на Хефрен е по-малка, а тази на Микерин Менкаур е съвсем скромна. От трите пирамиди само тази на Хефрен все още има частично запазена оригинална мраморна облицовка. Пирамидите са построени от големи каменни блокове, тежащи средно по около 2 тона. Счита се, че Хеопсовата пирамида е построена за 20 години и строежът ѝ е завършен през 2580 г. пр. Хр.

Чартърна програма до Египет предлага българският туроператор Abax с включено посещение на пирамидите в Гиза край Кайро и Египетския музей.