Анализи Новини

Стела Балтова е най-спряганото име за служебен министър на туризма

   
Стела Балтова е най-спряганото име за служебен министър на туризма

Доц. Стела Балтова е най-спряганото име за служебен министър на туризма, съобщиха за TravelNews представители на браншовите сдружения. Другият вторник (11 май 2021 г.) се очаква президентът Румен Радев да разпусне Народното събрание и да назначи служебен кабинет. Тя беше служебен министър на туризма в правителството на Огнян Герджиков между 27 януари и 4 май 2017 г., което тогава също назначи президентът. Друго име за служебен министър, което се върти в пространството, е на Христо Проданов, депутат от БСП.

Балтова е родена през 1961 г. в Ямбол. Завършва средно образование в Сливен в гимназията с преподаване на френски език „Захари Стоянов“. Завършва Висшия химикотехнологичен институт в София със специалност „Технология на полимери, текстил и кожи“ през 1988 г. Допълнително е учила в Университета на Северен Елзас, Франция. От 2002 до 2005 г. е икономически съветник, а след това и ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на българското посолство в Дания. След това работи в дирекция „Външноикономическа политика“ на Министерство на икономиката и енергетиката. От 2007 до 2009 г. е заместник-председател на Държавна агенция по туризъм по времето на Анелия Крушкова. Доцент е по икономика на бизнес услугите. Преподава в Международното висше бизнес училище – Ботевград.

Доц. Стела Балтова беше добре приета от туристическия бранш и обществото в предното служебно правителство след тежките скандали около Николина Ангелкова, която застана на поста за втори път и след нея. Този път на служебния министър на туризма се пада голямата отговорност да поеме най-засегния сектор в света, в невиждана досега криза заради световната пандемия от COVID-19.  

Туризмът е един от основните губещи и от политическата криза у нас. Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев вече излезе с позиция, че президентът има тежката задача да оцени цялата ситуация и да постави начело на туристическия сектор доказан професионалист, приет от всички браншови организации в туризма, с дълбоки познания в сектора. В момента чуваме, че се обсъждат имената на хора, които макар и от години да твърдят, че са в бранша, защото са част от организации, никога не са посрещнали или обслужили реално нито един турист, коментира зам.-председателят Веселин Налбантов. Ако отново ще търсим хора, които са печелили от туризма, без да носят каквито и да е било приходи за сектора, освен лично за себе си, тогава едва ли можем да очакваме от подобни псевдо експерти да се заемат адекватно с решаване на проблеми, които дори не разбират, категоричен е Георги Щерев.

От БХРА все пак се надяват, че в кризисен за туризма момент президентът ще намери решение и управление, което да работи в интерес на един от основните сектори на българската икономика, а човекът, който ще поеме временно сектора няма да се учи и упражнява върху съдбите на хилядите заети, а ще се впусне направо в решаване на проблемите, които за целта трябва да познава не от трета ръка и повърхностно, а отлично от личен опит.

От организацията очакват служебното правителство да реагира незабавно и да направи постъпки пред руската страна за възобновяване на полетите и привличане на руски туристи през това лято, защото това е един от основните пазари, на които разчитаха хотелиери, входящи туроператори и екскурзоводи. В противен случай не можем да очакваме руснаци през това лято заради действията и изказванията на политиците, въпреки златната възможност, която имахме предвид забраната им да летят до Турция, подчерта Щерев. В допълнение са отказаните чартъри от Великобритания, както и спирането на чартърните полети към България поне до края юни от Германия.

Изключително тревожен е и фактът, че действието на антикризисните мерки за подпомагане на бизнеса за задържане на персонала като 60/40 и 80/20 изтичат на 31 май. При този кратък сезон без подобни мерки ваканционните хотели няма да оцелеят. А обещаната помощ на туроператорите за средства, с които да се разплатят със своите клиенти, както и мерките за подпомагане на екскурзоводите не са завършени. При наистина лошия сезон, който се очертава и липса на работа трябва да се търсят и варианти да се подпомогнат и хотелиерите, за да няма много фалити, допълни Георги Щерев.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати