Хотели

БХРА предлага Георги Щерев за служебен министър на туризма

   
БХРА предлага Георги Щерев за служебен министър на туризма

Между 70 и 80 % заетост на хотелите в СПА столицата на Балканите - Велинград, отчетоха за празниците около Великден и Гергьовден представителите на туристическия бранш. В много от хотелите получихме много по - голяма заетост, отколкото очаквахме, заяви пред Радио Пловдив Златко Златанов, председател на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и Западни Родопи.

Той обясни, че до последно записванията са били между 50 и 60% от капацитета на хотелите, а това е крайно недостатъчно за изплащане на разходите им. В крайна сметка заради намалените цени на някои от тях и благодарение на богатата програма на други, туристите са предпочели да прекарат празниците във Велинград.

Златанов цитира колегите си от бранша, по чиито данни през почивните дни на 100% са били пълни хотелите в Сандански, доста са били туристите и в другия СПА курорт - Хисаря.

Туристическият поток по морето е бил много слаб, отчете Златко Златанов като подчерта, че морският и СПА туризмът са коренно различни. По морето очакват чартъри, полети, договори, организиран туризъм. В СПА курортите няма подобни организирани туристически прояви, обясни Златанов. 

Наложените ограничения заради пандемията - визовите режими и закъснелите "зелени коридори" са причина за абсолютната катастрофа на туризма по българското Черноморие, убеден е представителят на туристическия бранш от Велинград. 

Нека да мислим как да запазим нашия туристически сектор, а не да гледаме европейската директива за визи и пропускателни режими, призова Златко Златанов. Той недоумява защо въпреки че хората виждат, че умира целият бизнес, че цял сектор ще умре, пак трябва да има визи! 

Заради невъзможността в България да пристигнат очакваните един милион туристи от Русия, нека Евросъюзът ни компенсира с туристи от Англия, Франция, Германия, Италия, Испания, настоя Златанов. 

От бранша ще поставят на вниманието на новия служебен министър на туризма точно тази болна тема. Ние искаме поне един път президентът или министър-председателят, който и да е, да се съобрази с бранша и да каже: "Дайте предложение вие", заяви хотелиерът. Той посочи, че вече много асоциации и съюзи са се обединили в Алианс по туризма в България.

Златко Златанов обяви, че предложението на бранша за нов служебен министър на туризма "вече е на бюрото на президента". Кандидатурата е на Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Той е един прагматик, човек, който е минал по цялата стълбица в туризма, коментира Златанов и го нарече обединителен човек. Има много неща, включително закони, които трябва да се променят, категорични са от туристическия бранш. 

Ако президентът поиска среща с нас, ние жадуваме за нещо подобно, заяви Златанов. Той изрази абсолютна готовност да обясни пред държавния глава мотивите на бранша за издигане кандидатурата на Георги Щерев за служебен министър на туризма.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати