Новини Хотели

Черна гора ще поема разходите на туристите с COVID

  08.05.2021 16:13  
Черна гора ще поема разходите на туристите с COVID

В очакване на туристическия сезон в Черна гора здравните протоколи се финализират и правителството реши да осигури на чуждестранните туристи, които бъдат заразени с коронавирус по време на престоя си в страната, лечение за сметка на държавата.

Черногорският министър на икономическото развитие Яков Милатович заяви на пресконференция, че здравните протоколи ще бъдат разпространени до туристическия сектор и посолствата следващата седмица и ще бъдат на английски и руски.

Черногорският министър на здравеопазването Йелена Боровинич Бойович заяви, че са се опитали да опростят протокола и че на туристите ще бъде обяснено как да се държат, ако почувстват симптоми на Covid-19 или се заразят с Covid-19, съобщават "Виести".

"Правителството реши, че туристите, които се разболеят от Covid-19 по време на престоя си в Черна гора и ще бъдат хоспитализирани и лекувани за сметка на държавата", каза тя.

PCR тестването, ако е необходимо на туристите, които се завръщат в страната си, ще се извършва безпроблемно по два начина - единият ще бъде организиран с помощта на Института по обществено здраве на Черна гора и ще се извършва безплатно, а туристите ще могат да правят тестове и в частни лаборатории.

Всички хотелиери ще отделят 10% от капацитета за възможни случаи на Сovid-19, съобщи Боровинич Бойович.