Турагенции

Туроператорите очакват решителен служебен министър

   
Туроператорите очакват решителен служебен министър

Туроператорите очакват решителен служебен министър, който да вземе спешни мерки за спасяването на туризма и по-конкретно на летния сезон. Това обяви пред TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение Бъдеще за туризма” (ОБТ). “Туроператорите, хотелиерите и превозвачите сме буквално на колене, на земята. Ние сме най-засегнатите от пандемията и не можем да разчитаме само на вътрешния пазар”, отбеляза тя. Според нея мерките трябва да бъдат насочени най-вече към оперативния туризъм – туроператори, хотели и транспорт. Това е веригата, по която пристигат чуждите туристи в България. Мерки трябва да има и към българите, които в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани като клиенти, обясни Илиева.

Туризмът има нужда от мощна реклама, дипломация и работа с туроператорите за привличането на туристи от всички възможни пазари. След като има проблеми за идването на германски, британски и руски туристи трябва да се насочим към останалите държави в Европа и Балканския регион, смята Павлина Илиева. Например към скандинавските, балтийските страни, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Румъния, Турция и др.

По думите й е глупаво разединението в бранша по отношение на кандидатурите за министър на туризма, каквото се наблюдава през последните няколко дни. Това показва, че секторът никога няма да има излъчен и назначен собствен представител във властта, подчерта Илиева. Във връзка с коментара на Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, че “туризмът не е само туроператори и хотели”, Павлина Илиева обясни, че ресторантите, баровете и заведенията са съпътстващи дейности. “На първо място туристите са обслужвани от туроператори, хотелите и превозвачите. След като пристигнат се възползват от допълнителните услуги, каквито са тези в ентъртеймънта”, подчерта тя.

Алибегов обяви днес, че министърът на туризма трябва да е професионалист и да обедини сектора, като припознае ресторантьорството като част от него. “Той може да е професионалист, но имаме нужда от нещо повече", настоя Алибегов.

Най-спряганото име за министър на туризма е Стела Балтова, която беше и в предходното служебно правителство през 2017 г. Президентът Румен Радев се очаква утре да обяви новия състав на кабинета.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати