Хотели

България и 67 региона от Средиземноморието ще имат достъп до евросредства по нова програма

   
България и 67 региона от Средиземноморието ще имат достъп до евросредства по нова програма

България ще има достъп до европейско финансиране за изпълнение на съвместни проекти заедно с 67 региона на Средиземно море по новата Програма за транснационално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ Средиземно море" 2021-2027 г. (Програма Евро Мед 2021-2027). Страната ни е включена за първи път в нея, като проекти ще могат да се изпълняват на цялата ѝ територия. От българска страна Национален орган на програмата ще бъде Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Общият прогнозен бюджет на инструмента за периода 2021-2027 г. е около 230 милиона евро, осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и национален принос от държавите-участници.

Програма Евро-МЕД 2021-2027 включва най-вече крайбрежните региони и острови в десет държави-членки на ЕС. Освен България, с цялата си територия участват Хърватия, Кипър, Гърция, Италия, Малта и Словения. Включени са и 11 региона от територията на Испания, 5 региона от Франция, 3 региона от Португалия, както и държавите кандидат-членки на ЕС: Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания.

Програмата ще финансира мерки в областта на иновациите и новите технологии - проекти за повишаване на капацитета за иновации на публичните власти и частните субекти за прилагане на решения за устойчива и зелена икономика и по-екологична среда за района на Средиземно море. Във фокуса на програмата е и опазването на околната среда, като са предвидени мерки за решаване на общи проблеми, свързани със замърсяване на морските територии, управлението на отпадъци, опазване на биологичното разнообразие и др.

Борбата с изменението на климата също е сред приоритетите, като е дадена възможност за съвместни проекти за управление и минимизиране на рисковете от природни бедствия. Програмата ще има за цел и да насърчи прехода към кръгова и ефективна икономика – насърчаването на зелени технологии, внедряване на екологосъобразни системи за възобновяеми енергийни източници, енергийната ефективност, синя икономика и др., като и подпомагане на сътрудничеството между национални, регионални и местни власти.

Отчитайки икономическата значимост на сектор „туризъм" за регионите в Средиземноморието, както и последиците от социално-икономическата криза вследствие на пандемията от COVID-19, развитието и подпомагането му ще бъде един от основните приоритети.

Очаква се програмата да бъде финализирана в рамките на следващите няколко месеца и внесена за одобрение към ЕК през второто шестмесечие на 2021 г.

В тази връзка МРРБ стартира обществени консултации по Доклада за екологична оценка (ЕО). Становища и мнения могат да се депозират до 11 юни 2021 г., както следва: писмено, чрез деловодството на МРРБ, на адрес: гр. София, п.к. 1202, ул. „Св. Св. Кирил и Методий" № 17 – 19 или по електронна поща на имейл: [email protected].

Подробна информация и документи, касаещи процедурата по екологична оценка, е достъпна на интернет страницата на министерството, в раздела „Проекти на нормативни актове".

Актуална информация относно подготовката на програмата се публикува регулярно на нейната интернет страница.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати