Новини

Правителството подготвя нов пакет от мерки за бизнеса и туризма

   
Правителството подготвя нов пакет от мерки за бизнеса и туризма
  БТВ

Правителството подготвя нов пакет от мерки за бизнеса. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова по време на пресконференция пред медиите. Тя заяви, че днес се очаква още една заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, в която вероятно ще отпаднат PCR тестовете за влизане на децата до 16 години в България. 
"Усилията на кабинета е бизнесът да отвори и заработи при спазване на всички мерки и съхраняване на здравето на работещите в сектора и разбира се, на нашите гости", допълни още министърът. Тя уточни, че децата на възраст до 5 години влизат без PCR тест. "Нашата идея е, ако успеем да намерим ресурс, да могат евентуално и други тестове да бъдат поети от държавата. Днес на срещата с бизнеса вече получих предварително информация, че ще има наши хотели, които ще поемат разходи за тестове за напускащи страната", обясни министърът.
По думите й това не е никак малко. "Особено семействата с деца дори и родителите да са ваксинирани, децата не са ваксинирани. Все още няма масова ваксинация на деца. Ако успеем да облекчим техния вход и да направим така да бъде по-благоприятен, ще бъде отлично", каза още Стела Балтова.
Служебният министър на туризма уточни, че се подготвя специална секция на страницата на Министерството на туризма, където всички заинтересовани страни ще получават актулана социално-икономическа информация.
"По отношение на помощта за хотелиерите, ситуацията с тях не е никак лесна. Макар че бизнесът, ако го погледнем хипотетично, той не беше затворен. Де факто хотелиерите не извършваха никаква дейност в продължение на дълъг период от време. За това се водят преговори през банки да бъдат реализирани условия за тяхното подпомагане. Както споменах в началото, екипът на служебния кабинет разработва такива мерки, които да насърчат тези, които ще работят. Очаквайте ги в съвсем скорошен порядък", допълни още министърът на туризма.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати