Анализи

Туристите отново ще изберат Турция за почивка

   
Туристите отново ще изберат Турция за почивка

Най-новата глобална заплаха на 21-и век - КОВИД-19, продължава да блокира нормалния живот навсякъде по света. Популярният туристически център - Турция, не е изключение, като в страната до миналата седмица бе в сила пълен локдаун, въведен в края на април заради застрашително бързото увеличаване на случаите на КОВИД-19.

Същевременно Турция се нарежда в топ 10 на страните по най-бързо темпо на ваксиниране, като вече близо 26 милиона в 86-милионната страна са ваксинирани. Един от въпросите, които силно вълнуват не само турските граждани, а и милиони почитатели на Турция по света, е дали тази година туризмът в страната ще се съвземе след пагубната за всички 2020-а година.

Най-вероятният отговор на въпроса е "да". Това е така, тъй като властите полагат неимоверни усилия за контролиране на ситуацията с разпространението на КОВИД-19. По време на последния локдаун, който бе в сила от 29 април до 17 май, бяха наложени редица строги ограничения, включително за пазаруване, които доведоха до очаквания положителен резултат, като броят на новозаразените за денонощие намаля шесткратно.

Повечето ограничения не важаха за чуждестранните туристи в Турция, т.е. през изминалите седмици, в които турските граждани бяха затворени заради ограниченията, в общи линии Турция бе отворена само за туристите. Чужденците спокойно можеха да се наслаждават на красива природа, да посещават празни музеи и дори спокойно да се хранят и да консумират алкохолни напитки в ресторантите на хотелите.
Трябва да не се забравя и фактът, че турската лира в момента отново е много евтина (спрямо долара), което автоматично превръща известната с традиционното си гостоприемство страна в евтина дестинация, която обаче предлага луксозни оферти. В общи линии за близо три седмици немногобройните туристи в Турция се превърнаха във властелини на страната, т.е. другояче казано - дори по време на строгия локдаун Турция не прогони туристите.

Сериозен удар на бавно съживяващия се туризъм тази година обаче бе нанесен след решението на Русия прекрати повечето полети до Турция от 15 април до 1 юни във връзка с ръста за заболеваемостта от КОВИД-19 в страната. Появиха се твърдения, че забраната за полети може да се удължи до края на юни. Частната руска авиокомпания S7 дори обяви, че преустановява всички полети за Турция за целия туристически сезон.

Междувременно турското министерство на туризма предприе кампания за привличане на туристи в страната с много инициативи и най-вече с уверенията за сигурен туризъм в Турция, включително с обещания за ваксиниране на всички служители в сферата на туризма. На фона на организираните динамични действия в тази насока се разрази малък скандал - министерството на туризма премахна видеоклип, на който служители от туристическия бранш носят маски с надпис: "аз се ваксинирах". Клипът бе премахнат след спорове в социалните мрежи, тъй като ваксинирането е доброволен акт.

От министерството на туризма обявиха, че ще работят само хотели със сертификат за "сигурен туризъм", като капацитетът им няма да бъде запълван изцяло. Освен в болниците, поликлиниките, летищата, в самите хотели ще може да се правят PCR-тестове.

Турските власти в момента водят усилени преговори с руските власти за връщането на туристите в страната. Водят се преговори и с Германия и Великобритания, откъдето също пристигат много туристи.

Ще се превърне ли Турция в център за производство на ваксини?

Ваксинационната кампания в страната започна малко по-късно в сравнение с редица други страни, като масовата ваксинация стартира през януари. Турските граждани имат избор да се ваксинират с препарата на китайската компания Синовак и на Пфайзер/Бионтех. Тoзи месец в страната се очакват и доставки на руските ваксини Спутник V. Нещо повече - Турция и Русия се договориха за производство на Спутник V в Турция. Миналата седмица стана известно, че в Турция ще се извършва цялостно производството на руския препарат срещу КОВИД-19 и в страната има фабрика, в която условията за производството на препарата са идеални.

Споразумения за купуването и съвместното производство на Спутник V бяха сключени преди няколко месеца. На 26 април бе съобщено, че турската фармацевтична компания Viscoran ще произвежда в заводите си руската ваксина Спутник V. Няколко дни по-късно директорът на компанията Йозтюрк Оран заяви, че Турция дори ще може да продава излишните количества от ваксината срещу коронавирус Спутник V.

Междувременно миналата седмица турски медии цитираха изпълнителния директор на китайската компания Синовак, който съобщи, че пет страни, сред които Турция, получават лиценз за производство на ваксината Коронавак. Също така турските учени продължават работата си по производството на иновативна турска ваксина, като по последни информации най-вероятно турският препарат ще е готов през есента. Министърът на промишлеността и технологиите на Турция Мустафа Варанк, който стана доброволец в изпитанията на ваксината, миналата седмица посочи, че дългоочакваната иновативна турска ваксина срещу коронавируса ще е готова до края на годината, вероятно през есента.

Очевидно в най-скоро време се очаква Турция да се превърне в нещо като хъб за производство на антиковид ваксини. Със сигурност в страната ще се произвежда местната (турска) ваксина, руската Спутник V, както и китайската ваксина. Като се има предвид и че една от най-популярните сфери на туризма в Турция е медицинският туризъм, с който страната не само си осигурява огромни приходи, но и се оказва помощ на много чужденци с различни проблеми, може да очакваме, че страната ще направи опит да привлече туристи и с цел пътуване и ваксинация с възможност за избор на ваксина (както наскоро самата Турция организира пътувания до Русия, включващи екскурзии и поставяне на ваксина Спутник V).

Турските власти обявиха, че очакват тази година страната да бъде посетена от 30 милиона туристи. Очевидно се извършват всички необходими действия за реализирането на този план. Паниката на хората заради продължаващия да върлува и мутира КОВИД-19 обаче остава голяма.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати