Новини

Кацаров: Обмисляме безплатни тестове за влизащите в страната и вдигане на възрастта за деца без тест

   
Кацаров: Обмисляме безплатни тестове за влизащите в страната и вдигане на възрастта за деца без тест

Едно от нещата, които обсъждаме за новия туристически сезон, е да се организират безплатни тестове на хората, които влизат в страната, което се прилага в доста други страни. От бранша има предложение и да се вдигне възрастта на децата, за които не се изисква PCR тест, в момента тя е до 5 години, каза по bTV служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Хората искат съдействие да облекчим по такъв начин мерките, за да не компрометираме туристическия сезон -  заради заетите в бранша, заради приходите в бюджета. Това е изключително сложен проблем, защото си играем с огъня, кризата не е приключила, прогнозата на експертите е, че ако хората не се ваксинират, през есента ни очаква нова вълна, обясни министърът и допълни, че в тази ситуация, при наличието на нови щамове, трябва да се намери фин баланс -  хем да не се попречи на туристите, хем да не избухне нова вълна.

Какво е заварил в здравното министерство?

В здравното министерство заварих това, което знаех и преди - лошите медико-статистически данни за коронакризата. Не ми харесва темпото на администрацията, тя трябва да работи по-бързо и по-ефективно. Малко по-лошо е, отколкото очаквах, коментира Кацаров.

По думите му драмата на служебния здравен министър, за разлика от останалите му колеги, е в това, че попада в министерството в ситуация на криза и е натоварен с политически отговорности по закон. Всички мерки, които се налагат стават със заповед на здравния министър, припомни той и призна, че това не е първият път, когато му предлагат да стане министър.

Защо е приел поста?

"Няколко пъти през последните години съм имал такива предложения. Моят отговор винаги е бил простичък, аз съм човек, който познава много добре здравната система. Знам и силните, и слабите страни, повече знам слабите, затова не съм се притеснявал да критикувам, независимо кой е управлявал системата. Но съм казвал, че бих се съгласил да поема поста, ако се съгласят да извърша определени реформи. Описвам реформите, които трябва да се направят, те казват – това не може да стане. Ами щом не може – довиждане има достатъчно кандидати."

Според Кацаров сега ситуацията е по-различна, и макар че не може да осъществи тези реформи, защото няма Парламент, е приел, защото през последната година сме в ситуация на обществена промяна, има искане за промяна в държавното управление, в начина на живот.

"Когато го обсъдих със семейството си, те ми казаха, че в такъв случай човек трябва да се заяви. Едно е да критикуваш и да пишеш във фейсбук, и друго - да застанеш и да кажеш - ето аз съм на страната на хората, които искат нещата в страната да се променят. Знам, че не мога да свърша всички неща, които искам. Знам, че мандатът е кратък и ще понеса последствията от него, много хора няма да ме харесват, но съм готов да поема този риск, в името на това да покажа, че трябва всички ние да се определим, ако искаме в страната ни да стане по-добре."

Защо няма щаб?

"Не е необходимо да има щаб. Това беше работна група, която съветваше бившия министър-председател, но не е необходима за управление на кризата. НОЩ беше назначен, за да съобщава лошите новини. Тези, които премиерът или здравният министър не искат да съобщят. Решенията според закона винаги са вземани от здравния министър, щабът никога не е могъл да прилага каквато и да било мярка. Той беше предназначен да дава пресконференции, включително и среднощни. Има достатъчно инструменти за информиране на обществото за хода на пандемията – ковид-портали, информационни канали", обясни решението си здравният министър.

Спорната заповед за зелените коридори

Не мисля, че съм ревизирал заповедта си за ваксиниране на възрастните над 60 г. Беше направена корекция, защото се получи погрешно разбиране, че коридорите едва ли не се затварят. Заповедта не беше написана добре, може би защото се наложи сам да си я напиша, защото бързах, но бях готов да отида докрай и да кажа - ще се ваксинират само възрастни хора – толкова е важно", коментира д-р Кацаров.

Мащабно епидемиологично проучване през юни

За съжаление, ние нямаме абсолютни никакви точни данни за това колко души са се срещали с вируса в нашата страна. В ковид-портала са официално регистрираните тестове, а те са по-малко от броя на хората, които са се срещали с вируса със сигурност. Затова възложих най-късно в средата на юни да се проведе широкомащабно епидемиологично проучване, което да ни ориентира по-добре – колко са се срещнали вируса, и като знаем колко са ваксинираните да мога да прогнозирам, че до септември или до декември ще постигнем колективен имунитет.

Ще проведем проучването между 1 и 10 юни. То ще бъде съчетано с анкетно проучване, със серологично изследване и изследване на клетъчен имунитет на представителна извадка от населението, от която да можем да направим извод че определен процент от хората вече имат имунитет. Тогава ще може да се направи прогноза, другото са..."

Ваксинационните сертификати като нарушение на човешките права

"Все още смятам, че ваксинационните сертификат са нарушение на човешките права. Не съм си променил мнението
Продължавам да стоя зад думите си, че ЕК трябва да се засрами от това решение. За мен това не е правилно. Мисля, че отидохме твърде далече в тази си реакция спрямо вируса. Нашата страна обаче вече е приела въвеждането на сертификат, така че ние сме пред свършен факт. Моето мнение си е мое мнение", каза министърът в отговор на въпрос дали е променил становището си за сертификатите, които критикуваше по-рано.

Той призна, че има проблем с издаването им и че са постъпили над 4000 сигнала за сгрешени сертификати.

"Проблемът е в софтуера, който не е направен както трябва, макар че грешка винаги може да стане. Системата е изградена така, че няма процедура за поправяне на грешки. В момента се прави това. Получил съм уверение, че до днес ще бъдат изчистени всички стари грешки", съобщи Кацаров.

На въпрос дали ще се признават сертификати на имунизирани със "Спутник V" министърът отговори, че това не е политически, а регулаторен въпрос - ако едно лекарство не е разрешено за употреба от ЕМА няма как да бъде признат сертификат за ваксинация с него.

Кадрови промени на всички нива

Въпросът кой остава и кой ще бъде уволнен няма да го решаваме по телевизията. Ако някой ще си тръгва, аз ще го кажа първо на него. Не бих искал да пострада нечие достойнство. Ще има промени, със сигурност, на всички нива.
Този, който си върши добре работата може да бъде абсолютно спокоен, заяви здравният министър.

Какво още предстои?

Кацаров каза още, че е разговарял с директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Кантарджиев да се изработи методология за активно търсене на щамове например с изследване на представителни извадки от хората, които влизат в страна, за да бъде хванат навреме опасен щам.

Здравният министър съобщи, че ще предложи извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с два месеца, до избора на ново Народно събрание.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати