Хотели

ХОТРЕК: ЕС взима нови мерки за улесняване на пътуванията

   
ХОТРЕК: ЕС взима нови мерки за улесняване на пътуванията

ЕС прие поправки в препоръките на общността за осъществяване на несъществени пътувания както наричат пътуванията с цел ваканция или посещение на приятели например. Три пъти се увеличава епидемиологичният праг, след който страните ще бъдат прибавени в списъците на рискови държави, съобщиха от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) e единствен пълноправен член за България.

Вече прагът няма да е 25 заразени на 100 000 население, а 75 души, което ще позволи на повече туристи да пътуват до ЕС без ограничения за тестване или карантина, освен ако държавата членка не изисква това допълнително, се казва в съобщението на ХОТРЕК до членовете му в европейските държави, сред които е и БХРА. Отпадат и карантините и тестовете за всички туристи от трети държави извън Общността, които са ваксинирани с две дози на ваксини, признати от Европейската агенция. Държавите-членки също ще могат да приемат ваксинирани туристи, получили призната от СЗО ваксина, ако желаят. Въпреки това от ЕС оставят решението дали да тестват тези туристи или да ги поставят под карантина индивидуално на всяка страна членка.

Препоръката ще бъде официално приета днес като точка „А“ от заседанието на Съвета по външни работи – така че не се очакват допълнителни промени. Затова се очаква и граждани на нови трути държави извън ЕС да бъдат включени в списъка на пътуващите, които могат да пристигат свободно на територията на Общността, допълват от ХОТРЕК.

Що се отнася до цифровия зелен сертификат, тристранните преговори също напредват бързо. Очаква се споразумение да бъде постигнато през следващите дни. Но все пак има някои блокиращи точки за постигане на споразумение. Например Европейският парламент настоява тестването за преминаване на границите да е безплатно, а Европейския съвет – ограниченията за пътуване да могат да продължават да се прилагат от държавите-членки. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати