Хотели

Балтова пред хотелиерите: Работи се по всички мерки

   
Балтова пред хотелиерите: Работи се по всички мерки

Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова се срещна с Изпълнителното бюро и Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) по покана на организацията. Тя присъства на заседанието на БХРА в столичния хотел „Жасмин“, на което заедно с бранша обсъди най-спешните проблеми и предложенията от страна на хотелиерите за тяхното решаване, по които от ведомството работят. През последната седмица от БХРА са входирали 7 писма, като във всяко от тях подробно са описани конкретните проблеми и предложения за решаването им, с които да бъде подпомогнат туристическия бизнес в условията на криза в началото на летния сезон. Тези теми са били и обсъдени по време на срещата.

Министър Балтова увери Изпълнителното бюро и Управителния съвет на БХРА, че по всяка една от предложените мерки се работи, но заради редица съгласувания с други ведомства и институции към момента няма окончателно решение по нито едно от тях, с изключение на вече отпадналата необходимост от тестове за влизане в България от Румъния. До дни  ще бъдат оповестени дългоочакваните мерки за бизнеса, по които се уточняват последни детайли, като някои от мерките ще се трансформират, обясни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.

Три от входираните от БХРА писма до министерство на туризма са свързани с проблемите на туристическия бранш с осигуряване на персонал. От организацията настояват да отпадне необходимостта от подписване на трудови договори с членове на семейството, които по принцип работят на други места и подпомагат с труда си семейния бизнес в извънработно време, като трудовите договори се заменят с декларации. В писмата се предлага и механизъм за въвеждането на краткосрочни договори в туризма, което да позволява на бизнеса да наема служители за специални събития или определени по-натоварени периоди, както и за облекчаване на процедурите за наемане и начина на заплащане на учащи на възраст от 14 до 16 години. Както и да се осигурят програми за обучение и преквалификация на сезонните работници, за да имат те интерес да останат заети в бранша. В момента тези хора работят по 2-3 месеца по време на активния сезон и нямат никаква сигурност и спешно трябва да се помисли за тях. От БХРА обаче не са оптимисти за решаване на този въпрос, предвид факта, че той ще бъде поставен за обсъждане точно на зам.-социалния министър, които досега не е предприел нито едно от предложените действия.

Сред обсъдените теми е и изчистване на детайлите относно ковид хотелите за морските ни курорти за това лято и при какви условия ще работят те. Необходими са и ясни и конкретни принципи за разхлабване или затягане на мерките, категорични бяха по време на срещата членовете на БХРА. От организацията настояват и за чатбот, който да отговаря на въпроси относно ковид мерките в страната и за влизане в нея денонощно, за да не се отблъскват туристи с липсата на достатъчно пълна и ясна информация.

Сред изказаните идеи от министър Балтова бе тя да организира срещу между концесионери и хотелиери, като членовете изказаха своето несъгласие. По същество подобна среща няма да реши нищо, категорични бяха от Изпълнителното бюро и Управителния съвет на БХРА. Собственик на плажната ивица е държавата и след като е решила да контактува с най-големите инвеститори чрез посредници, тя трябва сама да си реши проблемите в интерес на туристическата индустрия. В момента предвидените правила защитават единствено интересите на концесионерите, а не на бранша, категоричен бе председателят на БХРА Георги Щерев. И припомни, че първото предложение за намаляване на цените на плажните услуги като чадъри и шезлонги бе направено именно от БХРА през март 2020 г. до тогавашния министър на туризма Николина Ангелкова. Която впоследствие възприе идеята и изкомандва концесионерите да направят намаленията. Тогава цените на плажните услуги бяха намалени наполовина, след като държавата намали концесионното възнаграждение, но реално концесионерите продължиха да преотдават плажни участъци на много висока цена към хотелиерите. Концесионерите наистина направиха отстъпки на хотелиерите, но от нива на наеми, които бяха преди пандемията. И като резултат хотелиерите реално плащаха между 5 и 7 пъти повече за парчета от плажа в сравнение с намалените вече концесионни такси. Така единствените губещи в кризата за пореден път останаха инвеститорите-хотелиери, които вече имат сключени договори за започналия сезон и предоставиха чадърите и шезлонгите безплатно към своите пакети. Всъщност, по този начин се преотдават по-голяма част от ивиците в големите курорти и съвсем малка част остава за крайните туристи, които да ги ползват при обявените намалени цени, категорични са членовете на БХРА от Южното и Северното Черноморие. Именно това изкривяване трябва да бъде избегнато сега от служебния кабинет, подчертаха членовете на Изпълнителното бюро на БХРА.

Според представителите и ръководството на организацията трябва да бъде предизвикан интересът на туроператори и на клиенти да предпочетат България като дестинация. За това на първо място трябва да бъде опростена процедурата за получаване на субсидии в размер на 35 евро за всеки пристигнал туристи не само по въздух, но и по суша и вода. Освен това от БХРА предлагат и държавата да поеме част от риска за осъществяване на чартъри при непродадени седалки. Това може да стане като за полетите, чиито места са само частично продадени държавата доплаща разликата до покриване на себестойността на полета, за да не бъдат чуждите оператори на загуба и да не се отказват чуждите туроператори от България и да прехвърлят клиентите си на други пазари. Тази мярка, макар и да е нова за България, е необходима, за ако искаме международните туроператори да започнат максимално бързо да летят към нашите летища без да търпят загуби.

Според БХРА трябва да се обърне и специално внимание на българските туристи, които са най-важният пазар за сектора. От БХРА предлагат държавата да раздаде ваучери за почивки у нас на всички ваксинирани българи. По този начин ще се реши въпросът с ниския процент желаещи да се имунизират, ще се подпомогне туристическият сектор в трудната ситуация и ще спечелим българите като клиенти за туризма ни, категорични са от организацията.

Във връзка с проблемите с изплащане на старите кредити и осигуряване на нови за ликвидни средства, който е поставян неколкократно от началото на кризата от хотелиерите, министър Балтова е уверила ръководството на БХРА, е насрочена среща на министерството с Асоциацията на банките в България, Българската банка за развитие и Фонда на фондовете, за да се обсъдят различни варианти за преструктуриране на кредитите, замразяване на плащанията по тях и отпускане на нови средства, за да се подкрепи единственият сектор от туризма, който не е получил до момента държавна помощ, въпреки че хотелиерите са основните инвеститори в индустрията. Сред основните варианти, които се дискутират е веднага да се замрази обслужването на кредитите, за да не се внася излишно напрежение в и без друго кризисната обстановка.

Сред подробно описаното предложение на БХРА и предоставянето му в писмен вид на служебния министър за създаване и заработване на онлайн визов център, чрез който кандидатите за българска виза да получават предварително одобрение на база подадени документи, а визи да се издават направо на границата, министър Балтова е уверила представителите на организацията, че въпреки, че това няма да е възможно за това лято, се очаква такъв онлайн център да заработи до края на мандата на служебното правителство.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати