Турагенции

Туроператорите очакват хаос при пътуванията с новите сертификати

   
Туроператорите очакват хаос при пътуванията с новите сертификати

Сдружението на туроператорите и туристическите агенции „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) и Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА) изпратиха писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и до вътрешния министър Бойко Рашков, в което изразяват своите притеснения във връзка с въвеждането на европейския зелен цифров сертификат в България, който ще важи при пътувания в ЕС. Това съобщиха за TravelNews от двете организации. “Молим да ни отговорите дали нашата национална информационна система е завършена и е в готовност за свързване и дали свързването й с европейската система ще започне след 1 юни. За туроператорите, занимаващи се с изходящ туризъм, е от първостепенна важност българите да могат да пътуват в ЕС, при условията на всички други европейски граждани, за да можем да започнем възстановяването на бизнеса си, който е сред най-тежко пострадалите от пандемията, и да осъществяваме екскурзии и почивки за клиентите ни, които са предплатили за неосъществени пътувания в периода 13 март – 31 декември 2020 г.”, пише в писмото.

Павлина Илиева, председател на ОБТ коментира пред TravelNews, че проблемът не трябва да бъде подценяван, защото след повече от 13 месеца невъзможност да се работи, изходящият туризъм може да се заздрави, само ако съответните държавни органи съзнават, че дори и „открехнатите“ за пътуване на туристи врати, са животоспасяващи и ако те полагат последователни усилия за нормализиране на пътуванията в условията на напредваща ваксинация в Европа и в много други страни. Тя очаква хаос след 1 юли 2021 г. при пътуванията на българи в разгара на летния сезон в страните от ЕС. Притеснени сме дали нашата система ще бъде готова и свързана с европейската, за да бъдат признавани издаваните у нас сертификати, обясни Илиева. Според нея има опасност да бъдат връщани хора от граници и летища, или да бъдат поставяни под карантина.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви по-рано тази седмица, че дигиталният сертификат ще бъде въведен постепенно от средата на юни, което ще възстанови свободата на движение в ЕС. Тя подчерта, че системата за проверка на европейските удостоверения за изследваните, преболедувалите и ваксинираните ще бъде технически готова от 1 юни и страните от ЕС ще могат да започнат да се свързват с европейската база данни за зелени пропуски от средата на юни. Това ще позволи да влязат в експлоатация поетапно, а дотогава е необходимо държавите-членки да завършат националните си информационни системи.

Считано от 1 юни 2021 г. всички нови сертификати за ваксинация, издадени на територията на България, ще бъдат съобразно изискванията на ЕК, съобщиха за TravelNews от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Системата е разработена от държавната фирма “Информационно обслужване”. Старите сертификати ще бъдат валидни на територията само на България, като е предвиден гратисен период за тяхното преиздаване до 12 август 2021 г., за да се избегне струпването на хора. На сайта на НЗИС https://his.bg (достъпът до сайта е свободен, независимо в коя точка на света се намирате) ще се създаде възможност гражданите да получат своите нови сертификати в електронна форма, като попълнят определени лични данни. Създава се организация всички граждани, които нямат електронен подпис и имат вече издаден сертификат, да си изтеглят електронно новия вариант на „зеления сертификат“, допълниха от здравното ведомство.

По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен. Европейската комисия определя три варианта на документа - за наличие на завършен ваксинационен цикъл с една от одобрените от ЕК ваксини срещу COVID-19, при негативен тест за наличието на вирус или при преболедуване. Трите варианта съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС ще могат да проверяват валидността му.

Сертификатът за ваксинация съдържа информация за имена и датата на раждане на ваксинираното лице, кода по международната класификация на лекарствените средства, търговското наименование на продукта, производителя, партидата, датата на поставянето на ваксините, държавата на поставяне, ваксинационния център и други задължителни атрибути. При документа за наличие на негативен тест за наличие на вирус е описан вида на теста, датата на тестване, резултатите, производителя, лабораторията, която е извършила теста  и др,, а сертификатът за преболедуване включва информация за датата на първия положителен тест за COVID-19 и валидността на сертификата. Важно е да се отбележи, че според изискванията на ЕК валидността на сертификата за преболедуване е не повече от 180 дни след първия положителен тест.

Първоначално ще бъдат издавани само сертификати за ваксинация, а документите за преболедуване и негативен тест се очаква да влязат в сила след средата на юни, казаха от здравното министерство. В момента експертите на „Информационно обслужване“ разработват апликация за мобилни устройства, която ще позволи на притежателите на здравни сертификати да разполагат с тях на мобилния си телефон или таблет, без да е необходимо да ги разпечатват на хартия и да се струпват пред личните лекари или ваксинационните центрове за издаване на документа. Това значително ще улесни гражданите при пътувания.

Междувременно днес Гърция първа обяви, че ще активира по-рано от 1 юли европейския цифров сертификат EU Digital COVID Certificate, което ще улесни пътуванията в рамките на Европейския съюз.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати