Анализи

САЩ: Изчистете златните паспорти ако искате безвизово пътуване

   
САЩ: Изчистете златните паспорти ако искате безвизово пътуване

Държавният департамент на Съединените щати е предупредил България, че ако иска жителите ѝ да се възползват от безвизово пътуване, трябва да се справи с бъркотията, станала печално известна като схемата "паспорти срещу пари", пише EurActiv.

Официални документи, проучени от българското издание на EurActiv, сочат, че Вашингтон иска паспорти да се издават само на хора, които не са заплаха за вътрешната сигурност на САЩ. Говори се за документи от Министерството на външните работи в София, където се цитират американски служители с имена, настояли за истинска реформа в Държавната агенция за българите в чужбина.

Изданието обръща внимание на обвиненията от прокуратурата към председателя на ДАБЧ Петър Харалампиев през 2018 г., а самият Харалампиев бе арестуван.

В Европейския съюз само Кипър, Хърватия, Румъния и България се нуждаят от визи за влизане в САЩ. След уверенията за Загреб и Букурещ от американска страна, че визите ще отпаднат, в списъка ще останат само Никозия и София. Това става, докато Еврокомисията работи за "визова реципрочност" със САЩ, а на 9 и 10 юни има нова среща по въпроса с български и американски представители, както и такива на комисията.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати