Турагенции

Германският туроператор DER Touristik пуска чартърите до България от 2 юли

   
Германският туроператор DER Touristik пуска чартърите до България от 2 юли

Германският туристически концерн DER Touristik планира да стартира чартърната си програма до България от 2 юли 2021 г. Това заяви за TravelNews Калин Сутев, представител на компанията у нас и управител на „Дестинейшън Туристик Сървисис“. Полетите ще бъдат до Варна и Бургас и ще се осъществяват от българската авиокомпания European Air Charter (бившата Bulgarian Air Charter). Сутев се надява да няма повече отлагания в програмата. Първите туристи ще пристигнат от Дюселдорф и Лайпциг. Те ще бъдат основно настанени в Златни пясъци и Слънчев бряг.

Преди това в периода 20-22 юни 2021 г. се очаква да пристигнат на опознавателен тур в България представители на над 100 туристически бюра от цяла Германия. Пътуването се организира от всички германски туроператори, които работят на нашия пазар, обясни Калин Сутев.

От германска страна все още очакват българските министерства на туризма и на здравеопазването да разработят концепция за безопасността на гостите. Служебният министър на туризма Стела Балтова обяви вчера в Бургас, че работят по нея. Все още обаче не е представена чернова на туроператорите. Според тях министерството закъснява с оглед започването на активния летен сезон.

Само вкарването на България в зеления списък на германците не е достатъчна мярка за рестарта на пътуванията им към Черноморието. Липсата на карантинни хотели и лаборатории за тестване на туристите в курортите въпрепятства голяма част от тръгването на същинските резервации. Според Калин Сутев концепцията за безопасността на гостите трябва да бъде представена в Германия. Такава вече са защитили Гърция, Кипър, Хърватия и Италия. След това служба към външното министерство на Германия дава пълно разрешение за пътуване до дестинацията. Според Сутев в момента представителството на DER Touristik у нас разработва собствена концепция, за да може да тръгнат полетите на концерна до България.

В документа трябва да бъдат определени карантинните места за настанявания в курортите при установяване на COVID-19, кой поема разходите и кой осъществява контрола. Германската страна иска още лаборатории за тестване в комплексите и дигитализиране на резултатите от тях. Мярката е необходима, защото при тръгване от България туристите трябва да представят негативен PCR тест при връщането си в Германия. Хотелиерите трябва да могат да организират тестването на гостите си.

Липсата на карантинни хотели и лаборатории за тестване на туристите в курортите е пречка за отварянето още и на британския пазар.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати